Læsetid: 3 min.

Udlændingelov i strid med Grundloven

Regeringen forsøger at forbyde fætter-kusiner-ægteskaber ad bagvejen. Grundlovsstridigt makværk og forsøg på manipulation, lyder juristernes dom
1. oktober 2003

Flere fremtrædende jurister er rystede over regeringens forslag til nye regler for familiesammenføring. De beskylder regeringen for at krænke Grundloven, for lovsjusk og for forsøg på i al hemmelighed at indføre et forbud mod fætter-kusine-ægteskaber.
Lovforslaget, der netop er sendt ud til høring, forbyder i praksis folk at gifte sig med »nærtstående og nærmere stående« familiemedlemmer. Fremover skal udlændingemyndighederne nemlig automatisk give afslag til alle, der gifter sig inden for familien eller har forældre og søskende, som har giftet sig familiært.
Den nye praksis fremgår udelukkende af lovforslagets bemærkninger. Og det får de juridiske alarmklokker til at ringe hos bl.a. juraprofessor Ole Espersen på Københavns Universitet. »Jeg har aldrig set noget lignende. Det er det største brud på retssikkerheden i nyere dansk retshistorie,« lyder hans dom, der både gælder lovens udformning og dens indhold.
»Alle lovændringerne er gemt i bemærkningerne. I selve lovteksten, der kun fylder tre linjer, står der intet om, hvad loven indeholder. Det er klart i strid med Grundloven,« siger han.
Ifølge den skal alle love »kundgøres«, hvilket normalt sker i Lovtidende, men her offentliggøres kun selve lovteksten og ikke bemærkningerne, som i dette tilfælde fylder hele 18 sider.
»Noget af det allervigtigste i en retsstat er, at alle kender lovene. I Sovjetunionen havde man hemmelige love, men det kan man ikke have i et retssamfund,« siger Ole Espersen
Både seniorforsker Stéphanie Lagoutte fra Institut for Menneskerettigheder og dr. jur Bjørn Elmquist tilslutter sig kritikken.
»Det er et helt utroligt lovforslag. Det er først omme i bemærkningerne, at man opdager, hvad loven virkelig går ud på. Det er en meget bekymrende fremgangsmåde,« siger Stéphanie Lagoutte.

Ingen hjemmel
Alle tre jurister peger på, at der i øjeblikket slet ikke er hjemmel i dansk lov for at forbyde hverken fætter-kusine- ægteskaber eller ægteskaber mellem folk, der er endnu mindre i familie.
»I Danmark er fætter-kusine-ægteskaber tilladt, og dermed er der ikke lovhjemmel for at nægte familiesammenføring af nærtbeslægtede ægtefæller,« siger Stéphanie Lagoutte. »Hvis regeringen vil have, at den nye praksis skal gælde, kræver det først en lov, der forbyder ægteskab mellem nærtbeslægtede.«
Ole Espersen mener, at regeringen helt bevist har forsøgt at skjule de reelle lovændringer.
»Det er et fandens dygtigt forsøg på at forbyde familiære ægteskaber ad bagvejen,« siger han og kalder det lovgivningskunst af »værste karat.«

Omvendt bevisbyrde
Ifølge det nye lovforslag skal alle, der ønsker familiesammenføring efter at have giftet sig med en »nærtstående eller nærmere stående« familiemedlem, bevise, at der ikke er tale om et tvangsægteskab.
»Man beder folk om at bevise, at de elsker hinanden eller frivilligt har indgået et arrangeret ægteskab. Hvordan i alverden skal man bevise det,« spørger Ole Espersen.
»Det er jo en omvendt bevisbyrde, som aldrig ville holde i en straffesag,« siger Bjørn Elmquist.
Af bemærkningerne fremgår det, at et familiært ægteskab kun anses for frivilligt, hvis parret kan dokumentere, at de enten har levet sammen i længere tid inden ægteskabet, har haft et kendskab til hinanden, der rækker ud over det familiære – eller selv har planlagt bryluppet.
Integrationskonsulent i Københavns Kommune, Manu Sareen, der netop har udgivet en bog om tvangsægteskaber, vurderer, at det er betingelser, som er helt umuligt at opfylde for især muslimske par.
»Det er umuligt, eftersom det anses for helt uacceptabelt at bo sammen med eller have indgående kendskab til en mand eller en kvinde, man ikke er gift med«, siger han.
Både Manu Sareen og de tre juridiske eksperter vurderer i øvrigt, at det nye lovforslag ikke kun rammer eventuelle tvangsægteskaber, men arrangerede ægteskaber over en kam.
Lovforslaget rammer heller ikke ikke kun fætter-kusine ægteskaber, men også ægteskaber med bedsteforældres søskendes børnebørn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her