Læsetid: 3 min.

Uganda støtter Congo-militser

Uganda har lovet at standse al hjælp til Congos krigsførende parter, men ifølge et FN-dokument er ugandiske soldater på lønningslisten hos en krigsherre i Congo
31. oktober 2003

MAHAGI – Uganda trak tidligere i år sine tropper ud af Den Demokratiske Republik Congo og hævder at have standset al støtte til Congos militser.
Men kilder siger til Information, at ugandiske soldater fortsætter udbytningen i alliance med en lokal krigsherre i det nordøstlige Ituri-distrikt, hvor 50.000 formodes at være omkommet i massakrer siden 1999.
I Mahagi, en lille by i Ituri, hersker en lokal krigsherre, kommandant Jerome, der baserer sin magt på kontrol med handel med områdets kostbare naturressourcer – og ugandisk støtte. Systemet er enkelt: Som modydelse for våben og militær backup fra de velbevæbnede ugandiske styrker, har ugandiske officerer adgang til at udføre naturressourcer såsom tømmer uden at betale told.
Ofte bliver et vognlæs træ eskorteret af et par ugandiske soldater, fortæller en lokal congolesisk embedsmand.
»Når de kommer til den congolesiske grænse, så siger de ’åben, åben, åben’,« forklarer han og tilføjer, at de ubevæbnede toldembedsmænd ikke skal nyde noget af at insistere på toldbetaling og blot åbner bommen.
Talsmanden for den ugandiske hær, major Shaban Bantariza siger, at det er forbudt for ugandiske soldater at handle med Congos naturressourcer, og at der vanker hårde straffe, hvis de bliver taget på fersk gerning.
Men meget tyder på, at der går en lige linje fra handlen med Congos kostbare tømmer til toppen af Ugandas regering. For nylig blev den ugandiske minister for jord, vand og miljø beskyldt for at have indført tømmer fra Congo uden at deklarere det ved den ugandiske grænse.

Bevæbnet i Uganda
Ud over Mahagi kontrollerer kommandant Jerome også byen Aru, der ligger i et guldminedistrikt længere nordpå og ligesom Mahagi ligger nær grænsen til Uganda. Og det er på beskatningen af guldhandelen, Jerome selv tjener de rigtig store penge.
Når hans militser skal fra Mahagi til Aru, kører de simpelthen igennem Uganda.
»Der er der en passabel vej. Hvis man skal gennem Congo til Aru, skal man bruge to dage, fordi vejen er ødelagt,« forklarer embedsmanden.
I Uganda, der årligt modtager store beløb af bl.a. Danmark, har Danida nemlig bygget fine veje i samarbejde med Ugandas vejvæsen.
Og rigtigt nok. En times kørsel inde i Uganda observerer Information en pick-up med cirka 10 bevæbnede unge mænd på vej mod Mahagi.
De er med deres spraglede camouflageuniformer og til-fældige påklædning tydeligvis ikke soldater fra Ugandas hær, hvis soldater bærer ensfarvede olivengrønne uniformer. Alligevel kører soldaterne mod grænsen med deres geværer fuldt synlige – en har sågar et patronbælte om halsen.
Det er ifølge en resolution vedtaget i FN’s Sikkerhedsråd i juli forbudt at støtte nogle af de krigsførende parter i Congo.
»Vi støtter ham ikke hverken militært eller politisk,« siger major Bantariza om kommandant Jerome.
Men han tilføjer, at det »intet problem« er for Jerome og hans soldater at rejse bevæbnede ind i Uganda.
Det er ellers ifølge ugandisk lov forbudt for alle andre end militæret at have automatiske våben såsom AK-47, den slags geværer militsen typisk bruger.

Mytteri
Men pagten mellem Jerome og Ugandas hær rækker videre end til blot at se igennem fingre med troppetransporter, hvis man skal tro en intern efterforskningsrapport fra FN’s mission i Congo, som Information er kommet i besiddelse af.
Ifølge denne interne rapport, der er fra oktober, er den lokale chef for de ugandiske tropper i grænseområdet slet og ret på Jeromes lønningsliste.
En deling ugandiske soldater hjalp således i maj Jerome med at bekæmpe et mytteri i egne rækker, fremgår det af rapporten. Efter mytteriets leder var blevet henrettet, erklærede Jerome at han ville slå alle ihjel, der havde været knyttet til den pågældende.
Det fik en række mennesker til at flygte over grænsen til Uganda. Det var en stakket frist, for her blev de arresteret og fængslet i 18 dage uden forklaring af Justus Basisira, den lokale ugandiske kommandør i området.
Senere blev de overført til Congo, hvor de blev holdt fængslet i en container og tortureret. En lokal embedsmand bestak sig fri, mens andre blev ført tilbage igen til Uganda og derefter sluppet fri af Justus Basisira.
Tre personer er dog ikke blevet set siden og formodes dræbt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her