Læsetid: 3 min.

Underholdende ondskab

George Clooney og Catherine Zeta-Jones stråler som skruppelløse screwball-stjerner i Coen-brødrenes bidske bud på en desillusioneret romantisk komedie
24. oktober 2003

(2. sektion)

Ny film
’I am just a poor boy’ synger Simon & Garfunkel på lydsiden til de første billeder af Intolerable Cruelty med entusiastisk hjælp fra Geoffrey Rush som selvtilfreds rigmand på vej gennem et af L.A.’s overflodskvarterer i åben sportsvogn. Trygt læner man sig en smule længere tilbage i sædet og stoler på, at man endnu en gang er i godt selskab med de uhyrligt filmbegavede Coen-brødre, der denne gang går i lag med opportunistiske advokater og beregnende bimbos.
Rigmanden kører hjem til sin villa og finder konen sammen med en pool-mand. Hun forsøger at forklare, men uden pool er det svært. Alligevel vinder hun den efterfølgende retssag om bodelingen, for hun hyrer L.A.’s bedste skilsmisseadvokat, Miles Massey (George Clooney), som er blevet millionær på at konstruere en skudsikker ægtepagt og på sekunder kan opfinde absurde forsvar med en forbløffende succesrate i retten.
Scenen er sat for Coen-brødrenes version af en romantisk komedie, som handler om de trange kår for ægte kærlighed i en by og en tid, hvor folk kun elsker penge og vil gøre alt for at få dem. Masseys næste modstander er den smukke serieskilsmisseanlægger Marilyn (Catherine Zeta-Jones), som har uafviselige videooptagelser af sin rigmands utroskab. Massey sender hende imidlertid ud af retssalen uden en krone, og så starter deres historie om at lure og blive lun på hinanden.

Plotdrevne karakterer
George Clooney og Catherine Zeta-Jones er perfekte i hovedrollerne, og Coen-brødrene bruger dem sikkert. Fra det første møde med Miles til tandblegning har Clooney filmen i sin hule hånd og tager os selvsikkert gennem sin omfattende karakterudvikling og historiens eskalerende komplikationer. Zeta-Jones er smertefrit både beregnende og bedårende, og vi køber deres fascination af hinandens smukke ydre og indre skrupelløshed
Coen-brødrenes film er bedst, når man fornemmer, at de elsker deres karakterer og tager deres nok så bizarre problemer seriøst som i den fabelagtige Fargo. Her har de en kærlig distance til historiens hovedpersoner, men det gør ikke så meget i den uforpligtende ramme. Både Clooney og Zeta-Jones er farce-ekstremer i et plotdrevet genrespil og støttes fint af et som altid excentrisk birollegalleri med bl.a. Billy Bob Thornton som naiv oliemillionær med smag for ægtepagter med barbecuesovs og Cedric The Entertainer som ihærdig utroskabsafslører med det kontante og konstante motto ’I’m an assnailer!’.
De komiske optrin svinger i tempo og veloplagthed, men der er flere inspirerede øjeblikke som den overraskende afslutning på en showdown med en astmatisk lejemorder, som både Miles og Marilyn har hyret til at myrde hinanden. Og ellers ligger en stor del af filmens humor mere stilfærdigt i Coen-brødrenes sans for de små ting. I Clooneys fuldstændigt uinteresserede måde at spille tennis på, hans advokatkollegas tåbelige T-shirt med påskriften ’Objections’ eller verbal ping-pong om personlige livskriser hen over hovedet på klienterne i retssalen.

Underholdende
Det er uvant at være med Coen-brødrene i forholdsvis traditionelt genreland. De arbejder tit med pastiche, men opfinder indholdsmæssigt unikke fortællinger som f.eks. Odyssé-musicalen O Brother, Where Art Thou?. Her tager de på baggrund af Robert Ramsey og Matthew Stones manuskript konsekvent historien gennem de forventede forviklinger frem til den kyniske Clooneys omvending og afslutningstale om den sande kærlighed, hvorpå der følger endnu en twist. Selvfølgelig gør de det på deres maner, men filmen slutter genren tro overraskende konventionelt. Man er en smule skuffet over, at ingen ryger i grenkvaseren eller noget andet finurligt eller uforudsigeligt, men den ondskabsfulde historie om tro, håb og ægtepagter er bestemt et underholdende indskud i Coen-brødrenes crazy produktion.

*Intolerable Cruelty – i lag med fjenden. Instruktion: Joel Coen. Produktion: Ethan Coen. Manuskript: Robert Ramsey, Matthew Stone samt Ethan og Joel Coen. Amerikansk. (Premiere i Dagmar, Grand, Palads, Palladium, CinemaxX og Empire i København samt 35 andre biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her