Læsetid: 1 min.

Unge skader sig selv

At løbe store risici som at skære sig i håndleddet er blevet udbredt blandt helt almindelige unge. Men tallene ligger i mørke
11. oktober 2003

Selvskadende adfærd er et voksende problem blandt især unge piger i dag. Adfærd, som før var et alvorligt psykiatrisk eller socialt symptom, er blevet udbredt til stadig større grupper af unge, mener professor Birgitte Simonsen fra Roskilde Universitetscenter.
»De unge har fine livsvilkår, men desværre kombineret med stor usikkerhed. Modsat tidligere generationer har de fået et personligt ansvar for at være vellykkede, og det kan blive for meget for dem, der måske har problemer med i bagagen«, siger Birgitte Simonsen.
Den selvskadende adfærd kan handle om at drikke sig fra sans og samling, kombineret med et almindeligt gymnasieliv, eller om at skære i sig selv, som det især er almindeligt blandt unge piger.
En undersøgelse fra Center fra Selvmordsforskning, offentliggjort sidste år, viste, at 47 procent af 2.500 adspurgte piger havde overvejet selvskadende handlinger én eller flere gange. 17 procent havde rent faktisk skadet sig selv med vilje én eller flere gange, og af dem havde 37,1 procent af pigerne snittet sig i håndledet. Drengene var mere tilbøjelige til at drikke store mængder alkohol.
»Der ligger også en risikobearbejdning i det,« mener Birgitte Simonsen, der henviser til det populære tv-program Jackass, hvor en flok unge mænd f.eks. drikker stearin og kører baglæns på skateboard ned ad trapper.
»Jackass er den typiske drenge-iscenesættelse, der er meget offentlig, mens pigerne holder deres hemmeligt,« siger Birgitte Simonsen, der pointerer, at der ikke er noget principielt nyt: »Det nye er ganske enkelt udbredelsen.«
De præcise tal er vanskeligt tilgængelige, påpeger Per Alsøe, dokumentationskoordinator ved Center for Ungdomsforskning, RUC. »Så vidt jeg ved, sker der ikke nogen systematisk indrapportering fra skadestuer, vagtlæger, praktiserende læger mm.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her