Læsetid: 3 min.

Universiteter klar til nye bestyrelser

Flere af landets store universiteter har nu fået godkendt de eksterne medlemmer af deres nye bestyrelser. Kun Københavns Universitet og RUC venter til sidste øjeblik
16. oktober 2003

Selv om de har lov til at vente til 2005, har flere af landets universiteter allerede nu udpeget de udefra kommende personer, der fremover skal danne flertal i universiteternes nye bestyrelser.
Både Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Handelshøjskolen i København, Landbohøjskolen, Danmarks Farmaceutiske Universitet og IT-Universitetet har således deres eksterne bestyrelsesmedlemmer på plads og kan indsætte de nye bestyrelser inden for kort tid, mens Århus Universitet kun mangler videnskabsminister Helge Sanders (V) godkendelse af sit forslag til bestyrelsens sammensætning.
Blandt de store universiteter mangler kun Københavns Universitet (KU) og Roskilde Universitetscenter (RUC) at udpege de eksterne bestyrelsesmedlemmer.
Begge universiteter forventer først at have de nye bestyrelser på plads i 2005.

Studerende skal med
På RUC tager processen tid, fordi bl.a. alle studerende skal have lov til at komme med forslag til de eksterne bestyrelsesmedlemmer, siger universitetsdirektør Erik Ebbe.
Han afviser, at ventetiden skyldes en modvilje mod lovens bestemmelse om, at bestyrelsen bl.a. skal repræsentere erhvervslivets interesser.
»Det skyldes ikke, som jeg har hørt ude i byen, at vi ønsker at trække den så lang tid som muligt. Det er en tradition på RUC, at også de studerende og alle ansatte er i spil, når der skal træffes store beslutninger. Så alle vil blive opfordret til at indsende forslag til de eksterne bestyrelsesposter, og derfor tager det en vis tid,« siger han.
Ifølge prorektor på KU, Jørgen Olsen, er universitetets størrelse en hindring for, at udnævnelsen af medlemmer til den nye bestyrelse kan ske lige så hurtigt som på andre institutioner.
»Der er mange ting, der skal på plads, inden vi kommer så langt, at vi har medlemmerne til bestyrelsen på plads. KU er det største og mest komplicerede af universiteterne, og det gør, at der er en masse afledte forhold, vi føler, vi skal have på plads, før vi kan bede eksterne medlemmer om at gå ind i vores bestyrelse. De skal vide, hvad de går ind til,« siger han.
Hverken KU eller RUC er dog bange for, at de ved at vente med at nedsætte de nye bestyrelser bliver overhalet af de andre universiteter i jagten på de mest attraktive bestyrelsesmedlemmer.
»Jeg tror, at der er mange kvalificerede kandidater til de eksterne medlemsposter her i landet. Vi arbejder allerede nu rimelig intenst for at finde forslag,« siger Jørgen Olsen, der selv er formand for den nomineringskomité, der skal finde egnede kandidater.

Selvsupplerende
Det er hvert universitets nuværende Konsistorium – det øverste kollegiale organ – der udpeger de eksterne bestyrelsesmedlemmer, som derefter skal godkendes af videnskabsministeren.
Ifølge Informations oplysninger har ministeren ikke direkte afvist nogle af de foreslåede kandidater, men har i et enkelt tilfælde bedt et universitet om at få en mere ligelig kønsmæssig fordeling.
Når først de nye bestyrelser er på plads, vil de blive selvsupplerende – det vil sige, at de i fremtiden selv vil erstatte afgående medlemmer med nye.
De eksterne bestyrelsesmedlemmer skal ifølge den nye universitetslov bl.a. repræsentere erhvervsliv, interesseorganisationer og offentlige institutioner.
På Syddansk Universitet kommer tre ud af fem eksterne bestyrelsesmedlemmer f.eks. fra det private erhvervsliv.
Og Aalborg Universitet har i sin nye bestyrelse tre medlemmer fra erhvervslivet, to fra offentlige virksomheder og én fra et udenlandsk universitet.

FAKTA
Bestyrelser
*Udefra kommende medlemmer til de nye universitetsbestyrelser:
*Aalborg Universitet:
Allis Helleland, direktør på Statens Museum for Kunst
Anne Knudsen, chefredaktør på Weekendavisen
Christina Ullenius, rektor på Karlstad Universitet
Jørgen Fink Elbæk, adm. direktør i RTX Telekom A/S
Peter Elvekjær, forskningsdirektør i Grundfos
Sven Caspersen, nuværende rektor på Aalborg Universitet

*Syddansk Universitet:
Mette Bock, chefredaktør på JydskeVestkysten
Johannes Due, adm. direktør for Sygeforsikringen Danmark
Bent Kristensen, strategidirektør hos Mærsk Data Defence
Karsten Ohrt, direktør for Kunsthallen Brandts Klædefabrik
Nina Würtzen, statsamtmand og stiftamtmand over Fyens Stift

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her