Læsetid: 3 min.

Uskyldig charme

’Regel nr. 1’ er intet unikum af en dansk komedie. Men man har det rart i dens selskab
31. oktober 2003

(2. sektion)

Ny film
Det mest bemærkelsesværdige ved Oliver Ussings debutfilm Regel nr. 1, der på mange måder fremtræder som et gennemsnitligt dansk komediedrama, er, at filmen er blevet lavet uden offentlig produktionsstøtte. Først efter færdiggørelsen er Filminstituttet trådt ind med et mindre lancerings- og kopibeløb til en film, man åbenbart ikke har troet en døjt på.
Men troen har produktionsselskabet Zeitgeist og udlejningsselskabet Sandrew-Metronome så til gengæld haft ved at satse uden de støttemillioner, der ellers anses for obligatoriske, når en dansk spillefilm af den art skal søsættes.
Heldigvis. For uden på nogen måde at være noget unikum af en film, men også uden at ligne en billigfilm, er Regel nr. 1 et behageligt bekendtskab. Som debutfilm sætter den ikke meget på spil rent kunstnerisk, men behersker til gengæld ganske sikkert og sympatisk sin ligefremme historie om to søstres modsætningsforhold i det pulserende storbymiljø. Kun et mindre brød slås op, men det smager nydeligt.

Hund i keglespil
I centrum står en typerigtig og træfsikker Susanne Juhász som den godlidende Caroline, der bedrages af sin parcelhuskæreste fra Hvidovre og hvirvles ind i den anderledes stilrene halvsøster Sarahs kreds af smukke og rige.
Men her befinder Caroline sig rigtig dårligt. Med sin provinsielle baggrund og naive oprigtighed er hun en godhjertet hund i keglespillet, når det går løs med moderigtig ekstremsport, venstrehånds-forførelse og smart smalltalk. Hun er på jagt efter den kærlighed, der binder og giver mening, og optræder hellere end gerne – i et af filmens morsomste afsnit – som bovlam statist i en militærøvelse for at at finde den udkårne i skikkelse af Thomas Levins militær-indkaldte møbelarkitekt.
Med sin milde sødme, der dog ikke udelukker temperament, og sin dejligt spontane replik gør Susanne Juhász sin Caroline troværdig som en af de rene af hjertet blandt mere eller mindre besmudsede eksistenser. En slags moderne Giulietta Masina-figur fra en Fellini-film, i slægt med Gelsomina og Cabiria.
Men filmen burde nok have satset lidt mere på de humoristiske variationer og lidt mindre på de rørende nederlag, når den spiller figuren ud mod afstumpede omgivelser. Forudsigeligheden bliver i længden for stor i disse konfrontationer.

Sjofle sheiker
»Mænd er nogle svin,« siger Mira Wantings hårdkogte søster Sarah, og vi får da også et par pletramte, velspillende eksemplarer af slagsen, uden at de udhænges for groft: Claus Bangs diskret selvsikre steg af en forfører, Nicolas Bros joviale tyksak med en sækfuld uløste problemer (hans fuldemandsscener er fin tragi-farce) og ikke mindst Anders Valentinus Dams parcelhus-sheik med en stærk, velskrevet scene, hvor han prøver at vinde Caroline tilbage.
Forholdet mellem søstrene står lidt svagere, fordi en sidehistorie om organtransplantation ikke får tilstrækkelig dramatisk vægt. Og fordi den meget repliksikre Mira Wanting langt hen ad vejen ikke i tilstrækkelig grad opmuntres til at spille mod sin noget kuldslåede udstråling. Figuren bliver for bastant typefastlagt, men heldigvis optøet mod slutningen.
Selv om Regel nr. 1 dyrker den tyndslidte komediegenre, virker den ikke ungdommeligt forhippet på at være med på noderne. Morten Søborgs fotografering er forbilledligt funktionel; replikkerne rammer nok en slagfærdig tidstone, men frygter ikke en næsten banal ligefremhed; og filmens tro på følelsernes ret og nødvendigheden af menneskelig kontakt virker næsten gammeldags.
Uden at være særlig vægtig har Regel nr. 1 altså en uskyldig charme, som ikke helt er hverdagskost. Den gør sig ikke til af noget, men fortæller sin enkle historie med en oprigtighed, som ligger kønt på linje med sin hovedperson.

*Regel nr. 1. Instruktion: Oliver Ussing. Manuskript: Morten Dragsted og Oliver Ussing. Dansk (Dagmar, Empire, Palladium, Palds, CinemaxX og 42 andre biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her