Læsetid: 4 min.

’Uvisheden var et helvede’

Da Nils H. Andersen blev sigtet for brandstiftelse, måtte han vente i 10 måneder blandt pædofile og mordere på at få lavet en mentalundersøgelse
14. oktober 2003

I en taglejlighed på Oehlenschlægersgade i København er Nils Holmquist Andersen i gang med at tilberede en færøsk inspireret ret af fårehjerner og timian. Han forlader køkkenet, og lader retten stå og simre på gasblusset. Han ved ikke, hvor længe han er væk, for han mister fuldstændig tidsfornemmelsen, mens han sidder inde i stuen og bunder en flaske sprut.
Pludselig er lejligheden fuld af røg. Nils H. Andersen løber ud i køkkenet, går i panik og smider et imiteret lammeskind over gryden for at kvæle røgen. Så løber han ud af lejligheden. Uden at slukke for gassen. Heldigvis når ilden aldrig rigtig at få fat i lammeskinnet, før naboer ringer til brandvæsenet på grund at den voldsomme røgudvikling.
Nils H. Andersen bliver fundet af politiet og anklaget for brandstiftelse.
»Jeg kan huske, at jeg sad i politibilen med sådan en fornemmelse af uvirkelighed. Jeg vidste, at jeg havde gjort noget galt, men jeg vidste ikke hvad,« siger Nils H. Andersen.

Sigtet for brandstiftelse
Efter at han har rundet detentionen, bliver han stillet for dommervagten. Først her får han at vide, at han er sigtet for brandstiftelse. Dommervagten mistænker Nils H. Andersen for at være psykisk syg, og han bliver indlagt på den psykiatriske afdeling på Bispebjerg Hospital.
Her skal han have foretaget en mentalundersøgelse. Den skal afgøre, om han skal idømmes en fængselsstraf eller en behandlingsdom.
Dommervagtens mistanke er ikke taget ud af den blå luft. Nils H. Andersen har haft en turbulent barndom med ophold på 12 forskellige skoler og institutioner bag sig, og flere gange har han indskrevet sig selv på psykiatriske afdelinger. Men denne gang kan han ikke lade sig udskrive, når han selv har lyst. Efter 10 måneders ventetid, to måneder på Bispebjerg Hospital og otte måneder på Sankt Hans Hospital, bliver Nils H. Andersen erklæret for skizofren-paranoid og idømt en behandlingsdom.
Det er nu ni år siden. Men ventetiden på mentalundersøgelser har ikke ændret sig siden dengang.

Mistede håbet
Selv om der er gået ni år, bliver Nils H. Andersens øjne blanke, når han fortæller om ventetiden på retspsykiatrisk afdeling på Sankt Hans Hospital.
»Det var et helvede at vente på grund af uvisheden om, hvor længe jeg skulle vente,« siger han og tager en tår af koppen med grøn yasmin-the.
»Jeg troede hele tiden, at advokaten ville ringe for at fortælle mig, at mentalundersøgelsen var færdig. Så ville han nemlig også kunne fortælle, hvornår retssagen skulle være. Men hver gang han ringede, var det for at få supplerende oplysninger,« siger han.
I starten fik han besøg af familie og venner, men ligeså langsomt ebbede besøgene ud.
»Jeg følte mig magtesløs. Jeg mistede håbet om nogensinde at komme ud,« siger han.
Nils H. Andersen var blevet placeret mellem pædofile, mordere og rockere på retspsykiatrisk afdeling på Sankt Hans Hospital. Og tonen var meget barsk.
»En rocker truede med at lægge en hovedpude over mit hovedet, mens jeg sov,« siger han.
I dag undrer han sig over, hvorfor han skulle placeres mellem hærdede kriminelle. Men han fandt ud af at omgås dem.
»Jeg kunne ikke føre særligt åndsrige samtaler med dem, men vi var fælles om at afsky personalet, og det gav os noget at snakke om,« siger han.
Personalet virkede udbrændt på Nils H. Andersen.
»De var ligesom helt døde i øjnene, og de talte aldrig med os,« siger han.
De bankede heller aldrig på døren til hans værelse, og det kunne ikke lade sig gøre at udbede sig det hensyn.

Græd i det skjulte
Der var meget lidt tid til at spise, lange perioder uden frisk luft og næsten ingenting at lave.
»Jeg græd tit, men i det skjulte. Hvis jeg gav udtryk for, at jeg var ked af det eller vred, ville jeg nemlig bare blive tilbudt en pille mere, og det ville jeg ikke have,« siger han.
Så han spillede trompet for at afreagere. Og hverdagen faldt ind i en gænge.
»Jeg vænnede mig til de andre, selv om de havde begået voldsom kriminalitet. Men jeg holdt mig langt væk fra de ulækre med madrester i skægget og lort i bukserne,« siger han.
En dag siger hans advokat, at når retssagen er overstået, så kan de gå ned på Gråbrødre Torv i København og få sig en fadøl. Men retssagen bliver udsat og udsat. Og da den endelig er overstået, bliver det ikke til noget med øllen, for Nils H. Andersen skal bo på Sankt Hans Hospital i nogle måneder endnu. Han skal sluses langsomt ud i samfundet. Derefter følger en tid med ambulante besøg på hospitalet, medicin hver 14. dag og tilsynsbesøg hos Kriminalforsorgen.
I dag er Nils H. Andersen 35 år. Han bor i sin egen lejlighed i Brønshøj uden for København. Han er næsten medicin-fri. Han har en kæreste, dyrker sine hobbyer med at skrive, spille trompet og lave keramik. Han har fået tilkendt pension og arbejder på halv tid på frivillig basis i Landsforeningen Af tidligere og nuværende Psykiatribrugere (LAP). Hans ønske er at blive uafhængig af sin overførselsindkomst.

FAKTA
Ventetid koster
Sigtede venter i snit fire til seks måneder på at få foretaget en mentaludersøgelse. Enten venter de ligesom Nils H. Andersen på retspsykiatriske afdelinger, eller også venter de i fængslerne. Og imens slider uvisheden i den sigtede, retssagen bliver sat i venteposition og vidners hukommelse blegner. Som Information beskrev i sidste uge, medfører ventetiden også et pres på de dyre sengepladser på psykiatriske afdelinger. Hvert år foretages 700 mentalundersøgelser af sigtede i Danmark.

FAKTA
LAP ønsker
*Patienter skal have en brochure, der beskriver proceduren samt oplyser om rettigheder
*Patienter skal have en kontaktperson
*Patienter på retspsykiatriske afdelinger skal adskilles, så hærdede kriminelle ikke færdes blandt mindre hærdede kriminelle
*Patienter skal aktiveres med arbejde eller kurser
*Tidsubestemte behandlinger og anbringelsesdomme skal afskaffes
*Psykisk syge skal ikke straffes hårdere end andre kriminelle
*Læs mere på: www.lap.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her