Læsetid: 3 min.

Våbenfabrikant overtræder miljølov på privat ø

Radarproducenten Weibel Scientific A/S har uden tilladelse indrettet havn på Hesselø, der både er fredet og under EU-beskyttelse
30. oktober 2003

Radarproducenten Weibel Scientific A/S har uden tilladelse indrettet havn
på Hesselø, der både er fredet og under EU-beskyttelse

Radarfirmaet Weibel Scientific A/S fra Allerød har stik imod frednings- og miljølovgivningen samt EU-regler indrettet en havn på Hesselø, der ligger i Kattegat 16 sømil nord for Hundested.
Sidste år købte hovedaktionæren i Weibel, civilingenør Erik Tingleff Larsen, den 71 hektar store ø af advokat Christian Kjær fra Potaguafonden og FLS Industries. Pris 12,5 millioner kroner.
I sommer har Weibel uden ansøgning eller tilladelse fra myndighederne indrettet en 5.000 kvm stor havn på den fredede ø. En borger har derfor klaget til amtet, som nu behandler sagen.
»Vi betragter det som en alvorlig overtrædelse af lovgivningen,« siger Vilhem Dalgaard fra Frederiksborg Amt. For knap fire uger siden gav amtet derfor Weibel et påbud om omgående standsning af havneudbygningen, der ifølge amtets vurdering fylder lige så meget som 10 pæne villagrunde. Siden sommer har Weibel yderligere fået bygget to stenmoler ud i Kattegat.

Få danske gråsæler
Hesselø og stenrevene omkring øen er et internationalt naturbeskyttelsesområde og udpeget som såkaldt EU-habitatområde, fordi det er vigtigt for forekomsten af spættet sæl og den sjældne gråsæl i danske farvande.
»Det er amtets umiddelbare opfattelse, at der ved anlæggelsen af havnen er sket en forringelse af levestederne for de arter,« noterer Dalgaard således i et referat fra et møde mellem amtet og Weibel, som Information har fået aktindsigt i.
Amtet frygter, at anlægsarbejderne kan have fået »betydelige konsekvenser for de pågældende arter«, fordi de foregik i sælernes ynglesæson.
Derfor mener amtet, at havneanlægget skal fysisk lovliggøres, dvs. sløjfes, og Hesselø bringes tilbage til sin oprindelige stand. Ikke mindst fordi en kontinuerlig sejlads mellem Hundested og Hesselø, som er muliggjort med en havn, vil true gråsælen.
Ifølge den seneste rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser, vurderes fremtiden for gråsæler i danske farvande som usikker, fordi bestanden nu er nede på ca. 20 dyr.
En sløjfning af havnen og reetablering af den oprindelige kystlinje skal ske inden den 15. april næste år af hensyn til sælernes ynglesæson, understreger amtet.

Mange danske leoparder
Advokat Niels Erik Nielsen fra firmaet Bech-Bruun Dragsted har ifølge sagens akter på vegne af Weibel Scientific A/S i stedet foreslået, at havneanlægget retligt lovliggøres, dvs. får dispensation.
I givet fald vil det være Kystdirektoratet under Trafikministeriet, der skal give en sådan. Argumentet lyder, at det »er nødvendigt af hensyn til væsentlige samfundsinteresser«, bl.a. fordi der er en DMI-station samt et fyrtårn på øen. Begge er dog ifølge Informations oplysninger ubemandede.
Kystdirektoratet har i et brev til Weibel den 2. oktober understreget, at amtet har fat i »flere forhold, der indebærer overtrædelser af gældende bestemmelser« og bedt Weibel om en udtalelse, før sagen behandles.
Weibel Scientific A/S har domicil i Fort Weibel i Allerød og filialer i USA og Tyskland. Men ifølge administrerende direktør Peder Pedersen er det ikke en sag, han kender til. I stedet henvises til firmaets reelle ejer, Tingleff Larsen, der imidlertid er bortrejst og angiveligt umulig at kontakte.
Heller ikke advokat Niels Erik Nielsen har ønsket at udtale sig.
Weibel er et dansk radarfirma med bl.a. meget avanceret militært isenkram i varelagret.
I den danske offentlighed kendes firmaet som leverandør af det måludstyr, der er monteret på kanonløbet på Leopard-kampvognene. Firmaet optrådte i 2000 med 22 tilladelser i den officielle statistik over danske tilladelser til udførsel af våben.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her