Læsetid: 2 min.

Verdens bedste Jerry

9. oktober 2003

Spot
Jerry Seinfeld er den største komiker i nyere tid; det bør der ikke være nogen tvivl om. Det er der bare alligevel. I hvert fald her i Danmark, hvor den amerikanske stand-up komikers tv-serie aldrig rigtig er braget igennem, som det har været tilfældet i hjemlandet.
Derovre har det regnet ned med priser, rosende anmeldelser og ikke mindst penge, siden serien Seinfeld startede i 1989. Mellem 20 og 30 millioner amerikanere fulgte hver uge med i serien, der satte dagsordenen ved de mange water-cooler conversations (snik-snak på arbejdspladsen) landet over.
Hovedpersonen selv skovlede en rekord-stor løn ind på sin serie, der erklæret handlede om ingenting. Nu 49-årige Jerry Seinfelds evne til at fundere over hverdagsagtige og tilsyneladende ligegyldige detaljer af livet har ført ham til tops på listen over de mest succesrige folk i show-business. I 1998 lå han således øverst på Forbes liste over folk fra denne branche – han havde tjent 267 millioner dollar. Altså i nærheden af to milliarder kroner. På en komedieserie.
Der blev da også skrevet om landesorg, da Jerry Seinfeld i 1998 besluttede, at 9. sæson skulle være den sidste. Intet kunne dog ændre på komikerens beslutning. Heller ikke de fem millioner dollar, som tv-stationen NBC tilbød ham pr. ugentligt afsnit for at fortsætte.

I Danmark kan det være svært at forestille sig, at Seinfeld uden sammenligning er 90’ernes mest succesfulde tv-serie. Siden debuten på dansk tv den 18. juni 1994 har Jerry, vennerne George, Kramer og Elaine og deres liv i New York været hensat til en placering langt væk fra bedste sendetid.
Danske tv-seere med trang til et godt, gedigent grin måtte i mange år sidde oppe til midnatstid, før TV2 lod os komme ind i det Seinfeldske univers, hvor man undrer sig over, hvad mars-mænd tænker, når de ser os gå tur med hunden (»Hvis du ser to livsformer, og den ene af dem lægger pøller, og den anden bærer dem for ham, hvem ville du så formode bestemte?«).
Serien har da heller aldrig haft særligt høje seertal herhjemme. I gennemsnit er hvert Seinfeld-afsnit i Danmark blevet set af 176.000. Til sammenligning trækker komedie-serien Venner omkring 600.000 seere til skærmen hver tirsdag aften klokken 21.
Hvad kan man så lære af det? Ikke at vores humor er helt forskellig fra amerikanernes. Det er ovennævnte Venner og andre serier som The Simpsons, Alle elsker Raymond og Spin City bevis på. Næ, sendetiden er afgørende, og den har Jerry ikke haft med sig i Danmark. Han klarer sig nok også uden, og i mellemtiden kan vi andre glæde os over, at 3+ nu deler ham ud som forret til aftensmaden.

*TV 3+ kl. 18.00: Seinfeld

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her