Læsetid: 3 min.

Vindruespyt og fællesjodling

Den danske oversættelse af Guiness World of Records 2004 er på gaden i dag
24. oktober 2003

Rekorder
Det længste kys i verden varede 30 timer og 59 minutter. Det blev kysset i New York under et Ricki Lake-show i 2001 i USA af Louisa Almedovar og Rich Langly. Det længste halstørklæde nogensinde er 32 km langt. Det blev strikket i 1988 på Potters Bar i Hertsfordshire i England. Og hvad så egentlig? Jo, halstørklædet blev præcis lige så langt som den længste clipseklæde, der er sat sammen. Den blev samlet af 60 mennesker på et døgn ved en kunstudstilling i 2001 i Montreal i Canada. Og hvad så?
Så ikke så meget mere – og alligevel en hel del. Guinness-rekorder er en verdensomspændende leg for voksne. Man mødes for at lave verdens største omelet eller længste pølse. Man griner og har det sjovt, og sød musik opstår måske. Pludselig er man gift med sidemanden eller -kvinden, og så kan man jo ikke sige, at det ingenting var. I det mindste har man noget at snakke med vennerne og veninderne om.
Jo mere mosesnorkling, vindruespyt, gummistøvlekast og trappetrin på cykel der er med i den årlige rekordbog, desto bedre.

Fællesjodling
Blandt de nyeste rekorder, dvs. fra 2002, finder man discipliner som flest vejrmøller uden hænder under et minut (32), længste kast med spillekort (65,96 m), hurtigste frøhop, hvor man holder med hænderne under sine egne fødder (10 m) og største fællesjodling (937 tyskere jodlede en svejtsisk sang).
Er Danmark repræsenteret? Man bladrer om under kategorien ’Mad og drikke’, men nej. Sverige derimod har produceret verdens største isbåd (594 kg), USA den største Margarita-drink (26,645 liter) og beduinerne den største ret på menuen, en grillstegt kamel, som serveres ved visse bryllupsfester (ikke nærmere angivelse).
Den største mosaik af ristet brød består af 2.724 stykker toastbrød i forskellige afskygninger, som tilsammen forestiller den fhv. borgmester i Wellington, New Zealand.
Men under teater og dans er vi med: Ældste eksisterende ballet er Amor og Balletmesterens luner, der blev koreograferet af italieneren Galeotti til Den Kgl. Ballet i Danmark (olé, olé, olé).

Flest museumsbesøg
Nu vi er ved kunstens verden: Den dyreste skulptur forestiller Michael Jackson med armen lagt om sin tamme abe. Den er udført af Jeff Coons og blev solgt på Sotheby’s auktioner i New York i 1988 for 47,7 mio. kr.
Tate Museum i London er med 5,25 mio. årlige besøgende (i år 2000) det mest besøgte museum i verden. Mere end dobbelt så mange som på Museum of Modern Art i New York og Pompidou i Paris.
Det mest sejlivede teaterstykke er fortsat Agatha Christies Musefælden, der spiller på 51. år i London.
Mest sælgende popgruppe er ikke overraskende The Beatles, men måske nok tallet: Over en mia. plader og bånd er der solgt. Hvor svimlende! Eminem er den hurtigst sælgende rapper, og den længste Elvis-sangmaraton varede 25 timer, 33 minutter og 30 sekunder. Gary Jay sang sig til rekorden på Planet Hollywood i fjor i London.
Flest mål ved en VM-slutrunde i fodbold blev scoret af franskmanden Just Fontaine i 1958 i Sverige. Tyskeren Gerd Müller scorede 14, men fordelt over to slutrunder. Englands Peter Shilton holdt målet rent i 10 VM-kampe 1982-90. Det har ingen anden præsteret. Frankrigs Zinedine Zidane står anført som dyreste fodboldspiller. Han er handlet for 544 mio. kr.
Den højeste skyskraber er 451,9 m. Den blev bygget i 1996 i Kuala Lumpur i Malaysia. Derved overgik man Sears Tower i Chicago, der ’kun’ er 443 m, men dog rummer verdens højeste beboelsesetage.
Af de mere seriøse oplysninger kan man se og forvisse sig om, at amerikanerne producerer mest husholdningsaffald – 720 kg pr. indbygger om året, mens De Forenede Arabiske Emirater udsender mest kuldioxid pr. indbygger, mens Frankrig med sine mange atomkraftværker har det laveste udslip. Indien har den mest dødbringende luftforurening.
Ideen til rekord-bogen opstod hos en direktør for Guiness-bryggeriet Hugh Beaver. Siden 1955 er bogen solgt i 94 mio. eksemplarer i 100 lande på 37 sprog.

*www.guinnessworldrecords.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her