Læsetid: 2 min.

Vis mig dit sværd

– og jeg skal sige dig, om du er en kejserdatter fra Zangenberg
14. oktober 2003

Efterårsferie: Børneteater
Sværdet ligger skarpt og lokkende i hånden på den japanske samurai-kriger, og den hemmelige kejserdatter kan ikke lade være med at stryge sin finger hen over den forbudte klinge...
Pointen i Jesper B. Karlsens sitrende og sjovt gammelkloge forestilling er imidlertid, at det berømte krigervåben skal bruges for at vinde respekt og retfærdighed, ikke til ondskab og drab. Og hos Zangenbergs Teater forløses denne fredspointe yderst enkelt og smukt, så Nikio og den store samurai bliver en lykkelig fusion mellem japansk myte og dansk eventyrteater. Samurai–forestillingen er en sejrrig 25–års jubilæumsforestilling for Zangenbergs Teater.
Det lillebitte, intime teaterrum ved Tivoli har Thomas Bek omskabt til en tyst verden af glidende papirdøre og flygtige dias, og instruktøren Malte C. Lind har koreograferet skuespillerne i et forenklet, japanskinspireret kropssprog af rank værdighed og bukkende lydighed.
Også for piger. Sværdkampen er det centrale, så stykket rummer kun roller til de to, der skal til for at slås.
Signe E. Olsen spiller den skjulte kejserdatter med en gæv, oprørsk pigecharme over for Henrik Zangenbergs livskloge samurai. Desuden har begge spillere har en så respektfuld øjenkontakt til tilskuerne, at børnene instinktivt besvarer spillet med lydhørhed. Og det gælder både drenge og piger, for forestillingen er absolut ikke forbeholdt slåssende drenge, men i lige så høj grad rettet mod pigetilskuere med hang til sleben spænding.
Forestillingen foregår ’i sværdets tidsalder i den opgående sols land’. Alligevel ligger den glædeligt langt fra voldsfascineret teater. Historien om samurai-sværdet handler nemlig ikke om hug og splatter, men om angsten før kampen: Den dybe angst, der ikke er angsten for modstanderen, men som i virkeligheden er angsten for at være alene med sig selv. Så kom ikke og sig, at der er noget synderligt under den opgående sol, som dansk børneteater ikke kan håndtere. Denne østerlandske eksistentialisme for 4-10 årige tildeles i hvert fald her fem besværgende sværdhug for sin elegance.

*Nikio og den store samurai’ af Jesper B. Karlsen. Instruktion: Malte C. Lind. Scenografi og lys: Thomas Bek. For 4-10- årige. Zangenbergs Teater, Bernstorffsgade ved Hovedbanegården til 21. nov.
www.zangenbergs-teater.dk

*Nationalmuseets udstilling og oplæg om japanske guder og kejsere tilbydes til skoler som supplement til forestillingen. www.natmus.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her