Læsetid: 2 min.

Xx, xy og fodbold

17. oktober 2003

Spot
Gæt lige hvorhenne denne tv-dokumentar er optaget:
Hovedpersonen er en ung kvinde, der elsker at spille fodbold. Hun udsættes for modsætningsfyldte holdninger i et land, hvor kvindefodbold for ganske få år siden var tabu, og hvor kvinder stadig diskrimineres.
Nogenlunde sådan indledes tekstreklamen for et program på DR – og det kunne jo være hvorsomhelst.
Fodbold er næsten et lige så velforsvaret mandereservat som boksning, men kvinder har kæmpet sig adgang til stort set alle sportsbaner. Især tog det mange år at få tilladelse til at løbe langt. Helt frem til 1984 fastholdt Komiteen for de Olympiske Lege stædigt, at kvindekroppen var for svag til at løbe 42 kilometer og 195 meter. Den medicinske videnskab stod som kuglestøber i baggrunden.
Samme år vandt amerikaneren Joan Benoit guldmedalje i kvindernes marathonløb på tiden 2:24:54, og i april i år bragte briten Paula Radcliffe kvindernes verdensrekord ned på 2:15:25. Altså en forbedring på små 10 minutter i løbet af 20 år.
Da kvindelige sportsfolk begyndte at blive gode, indførte Komiteen for de Olympiske Lege en kønstest. Først en visuel – læger tog simpelthen et kig på kvindelige OL-deltageres kønsdele, dernæst blev der i 1968 indført kromosomtest.
Årsagen var dels den stigende tv-dækning, dels kommercialiseringen. Sporten gav helt nye muligheder for national profilering. Sportsfolkene begyndte at træne hårdere, og flere sportsgrene blev åbnet for kvinder. Verden over så et stigende antal tv-seere veltrænede og muskuløse kvinder hale ind på mændenes rekorder.

Det var et mentalt chok, og reaktionen var altså at sige: Atletiske kvinder kan umuligt være rigtige kvinder, de må testes, må de, så vi kan være sikre på, at de ikke er halvmænd. Nogle få kvinder har nemlig ikke xx-kromosomer, men xxy – hvilket godt nok ikke indfluerer på deres evne til at blive gravide og føde børn, men altså fik konsekvenser for deres muligheder for at høste medaljer.
Første op til de Olympiske Lege i Sydney i 2000 afskaffede Komiteen kønstesten af kvinder. I bakspejlet virker det højt besynderligt, at der blev brugt så mange ressourcer på at kønsteste kvinder – sammenlignet med de relativt få ressourcer, der er blevet brugt på doping, som for eksempel de anabole steorider, som både mandlige og kvindelige sportsfolk har misbrugt siden tresserne.
Dagens dokumentar om den foldboldglade unge kvinde, Loubna Labraiki, foregår i Marokko. Hun har et problem. Hun ønsker at spille fodbold iført slør! Men også i et muslimsk land kan slør være en forhindring – på landsholdet er slør forbudt.

*Med slør og fodbold DR 1: kl. 14:00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her