Læsetid: 2 min.

Basse og bamse

Folkets sangbunddengang og nu
7. november 2003

(2. sektion)

Radio
»De kaldte hende for Milanos Mimose. Han kom til fods fra Turin med en rose.« Ikke så ringe, vel? Det er ikke ligefrem Jokeren, men der var heller ikke så meget at joke med i 1950’erne – slet ikke på Danmarks Statsradiofoni. Der var ikke brug for en Dansktop dengang, for alting var simpelthen Dansktop. Dan Turèll, også kendt som ’Dan the Dansker’, rablede en del om det noget senere. Alt det andet var på kortbølger om natten og fra udlandet.
Da en lille bitte smule af det udenlanske brød igennem med Otto Brandenburg og hans »To lys på et bord«, var det lige ved at være for meget for ens forældre.
Sådan var det, tro det eller ej, og selv om det ikke er sådan mere, for det er det da ikke, så er det sådan alligevel.
Ikke som dengang over det hele, for vi er større nu, så store at vi kan blive delt op i forskellige grupper. Segmenter hedder den slags, og i Danmarks Radio er der fire af dem – P1, P2, P3 og P4.
Her lørdag formiddag var apparatet sat på P4. Den lokale, altså i mit tilfælde Østjylland. Og det lød præcist, som om Van Morrison skulle til at synge sin »Browneyed Girl«. Optakten var der, alt lå parat, men så kom der noget fremmed ind.
Det varede to takter, måske tre, så stod det klart, at det ikke var ham, det var ham. Hvem ham? Bamse ham, da. Numsen bar på Vimmersvej. Rock ’n Parcelhus og noget helt andet. Bamse synger Morrison, og da det hele lidt senere tippede over i den såkaldte ’nye Dansktop’, med Wivelsted ved roret, fik man en oplevelse af næsten samme slags. Det var ikke Morrison, men Mogensen. John Mogensen. Den om to mennesker på en strand, og igen var det hele helt på plads, indtil stemmen kom på.

Hvem var det egentlig?
Det var ikke ham, det var ikke John, det var ikke Mogensen, det var? Ja, hvem var det egentlig? Det var Basse fra en cd, hvor »Basse synger Mogensen«. Jamen hvorfor skal Basse synge Mogensen, når Mogensen selv har gjort det så mogensensk, og hvorfor skal Bamse synge Morrison, selv om Morrison selv har gjort det så Morrisonsk?
Det skal de, fordi Danmark er dansk og bebos af danskere. F.eks. Jacob Haugaard. Alle tiders danskeste nydansker fra Færøerne, for han var der også.
Ligesom Basse havde han lavet en ny cd, og yderst effektivt fik han demonstreret, hvordan public service meget nemt kan blive til ’public relations’.
Og selvfølgelig er det da hammer hammer fedt, når sådan en arbejdssky morakker fortæller om kammeraterne i Folketinget og Afghanistan og prøver at sætte en større verden på det lille møgrum, hvor en Jørgen de Mylius stadig skriver tekst til bobler nummer fire.
Men kan man sige noget som helst med et så begrænset sprog? Kan man vække kærlighed, hvor kærlighed ej gror? Kan man, lille mor?
Måske er det op til Basse og Bamse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her