Læsetid: 2 min.

En bøsse i sport, bvadr!

26. november 2003

SPOT
Der er det særlige ved bøsser og lesbiske, at de formår med deres seksualitet at vække lidenskaber også hos dem, der ikke begærer dem.
Et påtrængende eksempel er sportens verden. Her hærger angsten for homoer. Så meget, at det går ud over de idrætslige præstationer.
Det påpeger Kari Fasting, der er professor ved den norske idrætshøjskole. Hun siger:
»Heteroseksuelle yder dårligere præstationer, når de tror, de konkurrerer mod homoseksuelle udøvere, fordi homofobien i idrætten er så stærk. De kan reagere med ubehag og følelsesmæssigt stress.«
Bøsse-lesbiske sportsfolk har det ikke meget bedre, påpeger professor Fasting:
»Den psykiske energi, som mange homoseksuelle udøvere bruger på ikke at være åbne, vil også have en negativ virkning på ydeevnen. De lever på mange måder halve liv og kan derfor få svært ved at levere hele præstationer.«

Dette mistrøstige billede tegner professor Fasting i tidsskriftet Svensk Idrætsforskning, hvor hun opsummerer lang tids forskning i idræt og køn og sine interviews med norske og svenske fodboldspillere.
Hun siger: »Det er en udfordring for idrætten at afskaffe myter og ændre holdninger på dette felt. Det er vanskeligt at forestille sig, at dette kan ske ved tavshed og ved at lade, som om problemet ikke eksisterer.«
Den danske idrætsforsker Hans Bonde har i sin doktordisputats om 1930’ernes gymnastikleder Niels Bukh bidraget til at kortlægge minefeltet omkring homoseksualitet og sport. Bukh var selv homoseksuel, udvalgte sig elskere blandt sine gymnaster og iscenesatte opvisninger med tydelige homoerotiske understrømme. Samtidig havde opvisningerne et svaj af nazisme, en ideologi som dyrkede mænds kroppe og deres kvindeløse venskaber – og som samtidig satte homoseksuelle i koncentrationslejr.
Også i andre sammenhænge end den nazistiske kan iagttages modsætningen mellem den mandekultur, der kropsnært udfolder sig i omklædningsrum og brusekabiner – og de fordømmelser, som de gensidigt selvoptagne mænd udøser over bøsser.

Nogle homoseksuelle har valgt at springe ud af alle disse forviklinger ved at gennemføre deres egen internationale olympiade: The Gaygames, som senest fandt sted i Sydney. 40.000 bøsser og lesbiske udfoldede sig sportsligt i den australske by. DR2 lover i foromtalen til aftenens program fra begivenheden:
»Vi skal møde lesbiske partysild, drag queens med munddiarré og helt almindelige homoseksuelle, der dyrker deres yndlingssport.«
Ikke mindst løftet om ’helt almindelige homoseksuelle’ må vække store forventninger.

*DR2: 21.00 Made in Denmark: Dagbog fra Gaygames

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her