Læsetid: 3 min.

Britisk domstol afviser udlevering af Sakajev

En britisk domstol afviste i går at udlevere den tjetjenske politiker Akhmed Sakajev til Rusland. Beslutningen hilses velkommen i London, men kritiseres skarpt i Moskva som retfærdiggørelse af terrorisme
14. november 2003

Af Annegrethe Rasmussen og PER DALGÅRD Informations korrespondenter

London – Der var spænding til det sidste i retssalen i Bow Street. Men i går stod det endelig klart, at den britiske domstol, som har behandlet Ruslands anmodning om at få udleveret den tjetjenske oppositionsleder Akhmed Sakajev, ikke mente, at den tjetjenske politiker skal udleveres.
Dommer Timothy Workman begrundede sin kendelse med, at Rusland havde indgivet anmodningen om udlevering »med den hensigt at retsforfølge hr. Sakajev som følge af hans politiske anskuelser«. Dommeren gav Sakajevs advokat, Edward Fitzgerald, medhold i dennes påstand om, at tjetjenere regelmæssigt er blevet torteret i russiske fængsler på grund af deres nationalitet og refererede specielt til et vidne, Duk-Vakha Doshujev, som under retssagen har fortalt, at han var blevet udsat for seks døgns tortur, indtil han underskrev en negativ erklæring om Sakajev til støtte for anklagemyndighedens påstande.
Advokat James Lewis, der i retssagen har repræsenteret den russiske regering – som krævede Sakajev udleveret fra Storbritannien til retsforfølgelse i 13 separate anklager rækkende over kidnapning, mord på over 300 militsofficerer og sammensværgelse om mord i forbindelse med krigen i Tjetjenien – sagde i retten i går, at han havde forsikringer fra Moskva om, at Sakajev ville få en fri og retfærdig rettergang, hvis han blev udleveret til Rusland.

Amnesty tilfreds
Sakajev repræsenterer den folkevalgte tjetjenske leder, Aslan Maskhadov. Sidste efterår blev Sakajev anholdt i Danmark, da han deltog i den tjetenske verdenskongres i København. Efter sin løsladelse i Danmark rejste han til London i december, hvor de britiske myndigheder anholdt ham.
Amnesty Internationals hovedkontor i London hilste udfaldet af sagen velkommen. I en udtalelse udsendt af organisationen hedder det, at »tortur og mishandling er udbredt i det russiske politis celler, ligesom forfølgelse af etniske tjetjenere. Hr. Sakajev ville have været særlig udsat, og hans fysiske sikkerhed have været i fare, hvis han var blevet sendt tilbage til Rusland.«
Det er tredje gang inden for få måneder, at britiske myndigheder afviser den russiske statsanklagers krav om udlevering af russiske statsborgere fra Storbritannien. Den russiske forretningsmand Boris Beresovskij og dennes forretningspartner July Dubov har også fået tildelt politisk asyl.

Vil få alvorlige følger
Den politiske kommentator Lilija Sjevtsova fra Carnegie Center i Moskva siger til Information:
»Den britiske domstols kendelse var ventet i Moskva. Både Kreml og statsanklagerne vidste det på forhånd. Beslutningen var både juridisk og politisk korrekt. Briterne kunne ikke udlevere Sakajev på det foreliggende juridiske grundlag, og politisk kunne det ikke lade sig gøre, efter at oligarken Boris Beresovskij, hvis skyld var langt mere åbenlys, fik politisk asyl i Storbritannien.«
Lilija Sjevtsova mener dog ikke, at sagen får større betydning for forholdet mellem Moskva og London. Hun henviser til, at præsident Putin har et tæt personligt forhold til Tony Blair, og at han er alt for pragmatisk til at ødelægge forholdet til så vigtig en partner som England.
»Det var noget andet med Danmark, da I løslod Sakajev,« siger hun. »De russiske ledere ser sig fortsat som ledere af en superstat og kunne ikke acceptere, at et lilleputland som Danmark stillede sig på bagbenene. Derfor blev forholdet mellem Rusland og Danmark lagt på køl. Og det russiske udenrigsministeriums verbale angreb på udenrigsminister Per Stig Møller forleden viser, at sådan er det fortsat, selv om han bare havde sagt det om Berlusconi og Tjetjenien, som enhver hæderlig politiker burde have sagt.«
Præsident Putins talsmand Sergej Jastrsjembskij kritiserede til Interfax dommen for »rester af Den Kolde Krig« og et forsøg på at »retfærdiggøre terrorisme«.
Han forudså desuden, at »sagen vil få alvorlige følger for forholdet mellem vore to lande«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her