Læsetid: 2 min.

CD og benzin

10. november 2003

Spot
Mimi Jakobsen eksploderede i en samtale med Venstres Jens Rohde for nylig. Det var i morgen-tv... noget om regeringens forhold til de svage i samfundet. Pludselig udbrød hun »I er simpelthen kolde i røven!«, sådan som kun hun kan sige det. Eller sådan som hendes far, Erhard Jakobsen, kunne have sagt det om noget helt andet. Rohde så da også tilbørligt forskrækket ud.
Siden datter og far ikke mere fører fanen for CentrumDemokraterne, har der manglet et eller andet i partiet, hvorfor »kampen for overlevelse« er den helt rigtigt undertitel til den reportage, der i aften bringes fra deres landsmøde. De to havde benzin i stedet for adrenalin, og det var da også i benzin, partiet blev undfanget. Lad os i dagens anledning repetere historien.
Det var i 1973, hvor Erhard Jakobsen i 20 år havde været i Folketinget for Socialdemokratiet. Ved en afstemning, hvor hans stemme var udslaggivende, kom han for sent – og han forklarede det med, at han på vej ind fra Gladsaxe var løbet tør for benzin. Anker Jørgensen og Hækkerup og Erling Dinesen, og hvad de ellers hed dengang, var rasende, for den med benzinen troede ingen på som egentlige årsag, og ganske rigtigt: Erhard Jakobsen brød med partiet, stiftede CentrumDemokraterne, og Anker udskrev valg, det såkaldte jordskredsvalg, hvor CD kom ind med 14 mandater, mens Fremskridtspartiet kom ind med 28 mandater. Intet har siden været det samme, selv om begge partier er ude i kulden igen.

Erhard Jakobsen havde brilleret som borgmester i Gladsaxe, som han gjorde til mønsterkommune, men han havde længe været utilfreds med sit parti og lå på dets højrefløj.
Skismaet var, indså han, at når partiet strammede den økonomiske skrue for parcelhus- og bilejere, var det ikke mere de rige, man »straffede«, men også sine egne, nemlig de arbejdere, der gennem et langt liv havde slidt sig til disse goder. Han stiftede foreningen Aktiv Lytterkomite, som anklagede især B&U-afdelingen i Danmarks Radio for venstreorientering.
Han indsang på ep en ironisk anti-protestsang: »Dybbøl Mølle maler helt ad helved’ til«, og var i det hele taget så utraditionel, som hans mediestunt med benzinen indvarslede. Gik endog så vidt som til at kalde tv-serien Dollars for rød, fordi den udstillede kapitalister som fæle, ligesom han var forsvarede apartheid i Sydafrika eller i hvert fald forklarede den.
CD skulle være kittet, der bandt Danmarks sammen hen over midten i politik. Han var også ophav til det med at »trække en kanin« op af en hat lige før et valg dvs. spille et uventet kort ud, der kunne vende et truende nederlag til overlevelse.
Mimi Jakobsen forstod at føre partiet videre, var knap så hidsig og vant stor respekt i alle lejre, men så røg det alligevel bums ud af Folketinget. Spørgsmålet er: Hvordan får det ny brændstof på de gamle dunke?

*DR 1 kl. 22.00: CentrumDemokraternes landsmøde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her