Læsetid: 2 min.

Dæææååå

27. november 2003

Spot
It’s time to put on make up/It’s time to light the lights/It’s time to start the music for the Muppet Show tonight.«
Ak ja, hvem sad ikke foran fjernsynet i sidste halvdel af 70’erne og sang med på Muppet Shows fængende introsang? Jeg gjorde i hvert fald, selv om det først var i 90’erne, at jeg fandt ud af, hvad det egentlig var, de sang.
Men jeg morede mig storartet over de mange dukkers respektløse omgang med det varietéshow, der er rammen for serien, og den lange række af sagesløse stjerner, som kom på besøg.
For tiden genudsender DR Muppet Show, hvilket er en stor fornøjelse, selv om det ikke er alle seriens afsnit, der stadig holder. F.eks. så jeg ét forleden med Peter Sellers, der kun glimtvis var, hvad jeg huskede, at det ville være.
Og jeg frygter lidt gensynet med det afsnit, hvor James Bond alias Roger Moore smadrer en masse karatedukker. Eller dét, hvor James Coburn prøver at lære voldsomme Animal lidt om selvkontrol og følsomhed. I mit hoved er de to afsnit vokset til noget nær milepæle i tv-komikkens historie, så jeg kan næsten kun blive skuffet.
Men der er dog ingen tvivl om, at Jim Henson, der ud over Muppet Show skabte fine tv-serier som Sesame Street, Bjørnen i det blå hus og Fragglerne, har sat sig sine spor i verden.

Henson (1936-90) blev i high school fascineret af det unge tv-medie, og da en lokal tv-station i Hensons hjemstat, Mississippi, i 1954 manglede én til at optræde med dukker i et børneprogram, søgte Henson jobbet. Henson brød sig ikke om dukker, men ville gerne arbejde med tv, og sammen med en ven konstruerede han et par af slagsen og blev hyret.
Og så gik det ellers stærkt. Op gennem 50’erne fik Henson og hans meget udtryksfulde hånd- og marionetdukker deres eget tv-show, Sam and Friend. Henson var klar over, at man til tv måtte opfinde dukker, der havde både »liv og følsomhed«, og som kunne manipuleres og bevæges i en grad, som traditionelle dukker ikke kunne.
(Kermit, Jim Hensons alter ego, styret og med stemme af ham, kom til verden i 1955.)
I 60’erne og de tidlige 70’ere gjorde Hensons muppets stor lykke i mange forskellige sammenhænge. Men ingen producenter i USA turde give Henson sit eget tv-show, og det var briten Lew Grade, der finansierede Muppet Show.
Serien, der i højere grad end Hensons øvrige arbejde var rettet mod et voksent publikum, begyndte i 1976 og sluttede fem år senere som en gigantisk succes. Hensons dukker var nok sjove og søde, men ikke for søde og ikke kun søde. Muppet Show rummer anarki, satire og grovkornet humor i rigt mål, hvilket er det, der adskiller den fra andre dukkeserier.
Så tænd for fjernsynet og mor dig over Kermit, Animal, Fozzie, Sam the Eagle, de to gamle mænd på balkonen, Pigs in Space, miss Piggy, den svenske kok, Gonzo og alle de andre, som i dag får besøg af Harry ’dæææåååå’ Belafonte.

*Muppet Show. DR2, 17.41-18.05

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her