Læsetid: 2 min.

Don’t fuck with me!

7. november 2003

Spot
En lang række programmer tilbyder venlig seerservice: The Bachelor, The Bachelorette, Meet my folks, Temptation Island med flere leverer kærlighed, fordomsfrit og for åben skærm. I The Bachelor (og -ette), som sendes på TvDanmark skal en række kvinder kæmpe om én mands gunst (og en række mænd om én kvindes) og hvis alt går vel, ender det hele i herligt helligt ægteskab med en såkaldt vinder.
Konceptet er så godt at den engelske tv-station SkyOne også ville være med, og derfor lavede de deres helt eget, Find me a man og med tilføjelsen There’s Something About Miriam, der udadtil slet ikke lignede deres eget, for det var helt som de andres: En yndig brunette, sydamerikansk dertil, henslængt på et foto af den slags, der kunne dække en bus på langs, seks mænd der alle håbede at gøre brunetten til hvid brud til sidst eller i det mindste: få lidt fisse under vejs. Der var der – under vejs – ikke nogen der gjorde og det var der en god forklaring på: Trofæet, Miriam, viste sig at være en mand i forklædning eller mere mundret: en transvestit. Og udover den åbenbare morskab, deltog Miriam for at skrabe lidt håndører sammen til en længe ventet kønsskifteoperation.

Desværre får vi andre ikke del i morskaben. Programmet er lagt på hylden, men ikke fordi Skyone ikke synes, det er en god ide, det gør de, men det gør de seks mandlige deltagere ikke. De har lagt sag an mod tv-stationen og produktionsselskabet Brighter One for seksuelt overgreb. Schilling, et advokatfirmaet for kändisser som Nicole Kidman, Naomi Campbell og JK Rowling, der håndterer den penible sag for de seks tøsedrenge – heraf en ’elite’-soldat, Royal Marine, fnis – har fremført påstand om: konspiration med henblik på seksuelt overgreb, ærekrænkelse, personlig overlast og kontraktbrud.
Det med overlast hænger formentligt sammen med sidste afsnit, hvor sandheden skulle afsløres, og hvor selv medarbejderne på serien fik ondt af de seks deltagere. Efter sigende brød den royale marineinfanterist sammen i gråd, mens en anden valgte at reagere ved at stikke produceren et par på hovedet. Det er det, vi gør, når den mandlige stolthed bliver såret, og selv om det ikke blev eksekveret, var flere af mændene i ’intime situationer’ med Miriam. Ifølge Schilling betegner mændene mødet med det samme køn som ’ekstremt traumatiserende.’
Programmet er blevet kritiseret af britiske transseksuelle, og én organisation mente, at programmet fremstillede dem som et freak show. Miriam selv mener derimod at have givet folk indsigt i ’menneskeliv som mit eget’.
»Producenten advarede drengene om, at der ville være chok undervejs. Flere af dem var lidt skeptiske i starten, men som serien kom i gang troede jeg virkeligt at vi kom til at holde af hinanden som venner,« siger Miriam og fremviser stor optimisme: »Jeg håber, vi alle sammen kan mødes igen.«

*Reality-tv de fleste hverdage, på de fleste kanaler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her