Læsetid: 2 min.

Elkjær rimer (nogenlunde) på elpære

11. november 2003

Spot
Nu er der lejlighed til at gense et interview-program med Preben Elkjær fra 1985, hvor han endnu var på toppen af sin karriere. Denne boldspiller er langt fra glemt, dels fordi han jævnligt optræder i tv, dels fordi han er legendarisk. Mange vil mene, han er den største angriber, Danmark nogensinde har haft, ligesom det landshold, han spillede på, er alle tiders bedste, uanset at vi senere har været Europamestre. Profilerne stod skarpere, også i modlys, men det var der ikke så meget af. Elkjær lyste selv – og er vist det eneste ord på dansk, der rimer – nogenlunde – på elpære.
Målinstinkt er det ord, der først falder ind. Han kunne score fra de mest umulige positioner, og en af de mange historier om ham af anekdotisk og mytisk karakter opstod, da han i sin tid i Verona blev spillet fri foran mål. Men hvad skete der? Fodboldstøvlen røg af, og man kunne se den sejle væk, ikke mindst i slow motion-optagelserne. Han gennemførte sparket og scorede pr. strømpesok.
Han kom til Køln i Tyskland, hvor han ved sin uregerlighed satte træneren grå hår i hovedet – gik på natklub og røg cigaretter. Derfra til den belgiske klub Lokeren, hvor han erhvervede sig tilnavnet Chefen fra Lokeren – når han da ikke blev kaldt for den gale mand. En anden historie går ud på, at han, der havde let ved sprog, skældte en dommer ud på fire sprog i en Europcup-kamp – for derefter at snakke sig fra det og undgå straf.

Sepp Piontek havde et særligt forhold til den udisciplinerede, rapkæftede publikums-yndling, der ikke skulle komme for godt i gang, så blev han pillet ned. Engang, hvor Danmark var bagud, klovnede Elkjær ved et indkast så meget, at Piontek tog ham ud og satte en fra bænken ind. Elkjær måbede.
Efter karrieren blev han og Piontek private venner, hvilket Piontek ville have forsvoret. Da Elkjær under retræten blev træner for Silkeborg, blev Piontek i tv bedt om at give ham et råd, og han sagde: »Du skal vide, Preben, at være fodboldtræner, det er at tabe og tabe og tabe.«
Et af højdepunkterne var, da han med Verona, et ellers upåagtet hold, vandt det italienske mesterskab til stor forbløffelse.
Elkjær havde fået fremstillet et videobånd med sine bedste mål, som han gerne viste frem for gæster og vel sagtens brugte til at vederkvæge sig ved, når han skulle sætte sig op. Berømt er også det billede, hvor man ser ham med hul bag i bukserne skyde over målet i en straffesparkskonkurrence mod Spanien ved EM i 1984. En træffer ville have sendt os i finalen. Nu blev det en fjerdeplads. Han var den, der bedst kunne bære at brænde. Han var også den, der fik intellektuelle til at se fodbold. Før havde de set ned på spillet. Også kvinder blev tændt. Mette Fugl var vild med Elkjær. Det skrev hun om.

*DR 2 kl. 17.41: En anden snak

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her