Læsetid: 2 min.

EU-midler gik måske til terrorister

Beskyldninger om at støttemidler fra EU endte hos Al-Aqsa-Martyrernes Brigade efterforskes
28. november 2003

BRUXELLES – En EU-kilde bekræfter nu, at bistandspenge fra Den Europæiske Union kan være kanaliseret videre til militante palæstinensiske grupper, der står bag uskyldige civiles død i selvmordsbombeaktioner.
EU’s bedrageriopklaringsenhed og det belgiske politi efterforsker angiveligt beskyldninger om, at penge, der var øremærket til humanitært hjælpearbejde, i stedet endte hos Al-Aqsa-Martyrernes Brigade via dennes belgiske og tyske søsterorganisationer. Beskyldningerne går ifølge EU-kilden på, at disse grupper »har anmodet om europæiske støttemidler til forskellige projekter for indvandrere, og at disse i stedet blev omledt til Al-Aqsa« – en gruppering, der står på EU’s liste over terrororganisationer.

Millionstøtte fra EU
Bekræftelsen på, at en formel undersøgelse er i gang, er ømtålelig for EU-Kommissionen, som støtter de palæstinensiske selvstyremyndigheder med omkring 75 mio. kr. om måneden. De seneste måneder har der været voksende bekymring for, at dele af denne EU-bistand er blevet videreformidlet til grupper, der er involveret i terror, eller at korrupte palæstinensiske embedsmænd har stukket penge i egne lommer.
Den palæstinensiske økonomi befinder i noget nær frit fald, og Den Internationale Valutafond (IMF) har for nylig appelleret til verdenssamfundet om at støtte de 3,2 mio. palæstinensere på Vestbredden og i Gazastriben med 7,5 mia. hårdt tiltrængte kr. Også disse penge er tiltænkt den palæstinensiske selvstyremyndighed, som er den største arbejdsgiver og vigtigste økonomiske faktor i de besatte områder.
Donorregeringerne er imidlertid også blevet bedt om at støtte Irak med betydelige summer.
Samtidig finder flere kritikere det problematisk, hvis den internationale hjælp til palæstinenserne kommer til at dække de udgifter, som Israel i sin egenskab af besættelsesmagt ifølge Genève-konventionerne, er forpligtet til at afholde.
Ingen kommentarer
En talsmand for EU’s kommissær for udenrigsanliggender, Chris Patten, afviser at kommentere beskyldningen om misbruget af støttemidlerne med henvisning til, at de nærmere enkeltheder i sagen ikke kendes endnu.
Men han tilføjer:
»Ingen er mere interesseret end kommissionen i at sikre sig, at vores støttemidler til NGO’er ikke kommer i hænde på instanser, der står opført på EU’s liste over terrorister.«
Al-Aqsa-Martyrernes Brigade blev til i de indledende faser af den nu tre år lange seneste intifada. Organisationen var oprindeligt knyttet til Yasser Arafats Fatah-parti, om end israelske påstande om, at palæstinenserlederen selv orkestrerede deres militante kampagne aldrig har kunnet bevises.

Byer i jerngreb
Som følge af det israelske militærs jerngreb om de palæstinensiske byer, er Al-Aqsa-brigadens Martyrer opløst i autonome, lokale celler uden en samlet ledelse. At finde frem til, hvor fejlanbragte EU-midler måtte være havnet, tegner til at blive overordentligt vanskeligt, da der ikke længere findes nogen centraliseret organisation.
Embedsmænd i Bruxelles erkender, at de ikke kan redegøre detaljeret for hver eneste eurocent, der er gået til palæstinensiske modtagere, men afviser, at der skulle være tegn på klart misbrug.
Chris Patten, som betragter det palæstinensiske selvstyre som en fundamentalt vigtig samtalepartner, anser det for vitalt at fastholde støtten til det.
Han henviser til, at EU’s bistandstildelinger overvåges af IMF. Men Thomas Dawson, der er chef for IMF’s afdeling for eksterne samarbejdspartnere, har tidligere i år udtalt, at valutafonden »ikke overvåger eller kontrollerer hver enkelt post på budgetterne«, hvortil han tilføjede:
»Dette er helt klart en tilsynsopgave, som går langt ud over fondens nuværende mandat.«
Hertil kommer, at den palæstinensiske finansminister, Salam Fayyad, blankt har indrømmet, at bistandssystemet rummer risici for korruption.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her