Læsetid: 2 min.

I får ret, og vi får fred

Oppositionen har fået den uafhængige Irak-undersøgelse, som politikerne har råbt på siden krigen, men konsekvenserne for regeringen er til at overse
25. november 2003

Analyse
I får ret, og vi får fred. Sådan ser den handel ud, som Socialdemokratiet og de radikale har indgået med regeringen i Irak-sagen. Oppositionspartierne får den uafhængige undersøgelse om krigsgrundlaget, som de har krævet, siden regeringen besluttede at sende de danske soldater i krig mod Saddam Hussein. Og regeringen får fred – ihvertfald i et stykke tid, mens forskerne arbejder.
I princippet burde alle være tilfredse. Endelig får Folketinget og offentligheden en uafhængig undersøgelse af grundlaget for Danmarks krigsdeltagelse. Og regeringen får mulighed for at skyde alle irriterende spørgsmål om om Danmarks krig i Irak til hjørnespark, så længe eksperterne fra det Danske Institut for Internationale Studier, DIIS, har tænkehattene på.
Socialdemokraterne og de radikale præsenterer undersøgelsen som det guldæg, der sammen med den kommende Irak-høring skal afsløre regeringens uholdbare grundlag for at gå i krig.
Når regeringen er gået med til at lade DISS kulegrave krigsgrundlaget, er det uden tvivl fordi, en sådan undersøgelse er en gratis indrømmelse til en stadig mere besværlig opposition, som har svoret ikke at lade sagen ligge.

Ingen konsekvenser
Hos DIIS forventer man, at undersøgelsen vil tage mindst et halvt år at gennemføre, alt efter hvordan det endelige kommissorium kommer til at se ud.
Det svarer i omfang til den tidligere undersøgelse af Kosovo-krigens folkeretlige grundlag, som DIIS’s forgænger Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, udarbejdede i 1999.
Ifølge Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen, skal den nye undersøgelse redegøre for den folkeretlige udviklingen siden Kosovo-krigen og kortlægge lignende forskning, som er gennemført i udlandet siden da.
Han understreger, at regeringen er helt med på, at undersøgelsen kommer til at omfatte det danske krigsgrundlag: »Det vil være helt naturligt at se på grundlaget for Irak-krigen i den forbindelse,« siger han og medgiver, at risikoen er, at Irak-undersøgelsen – ligesom Kosovo-rapporten – vil konkludere, at regeringens beslutning om at sende danske soldater i krig var i strid med folkekretten.
»Nu er folkeretten jo ikke nogen eksakt videnskab«, siger han med et ordret citat fra udenrigsminister Per Stig Møllers indlæg i Folketingets Irak-debat sidste torsdag. »Så der vil formentlig være uenighed om udlægningen, også efter DIIS’s rapport,« siger han.«
Hos DIIS bryder man sig ikke om at blive betragtet som en syltekrukke for politiske uenigheder i Folketinget, men omvendt har man heller ingen illusioner om, at rapporten kommer til at vælte nogen regering – uanset hvor kritisk, konklusionen måtte blive.
Så længe de konservative slutter op om statsminister Foghs aktivistiske udenrigspolitik, og Dansk Folkeparti sikrer flertallet fra sidelinjen, er udfaldet givet: Undersøgelsen vil blive genstand for en større, intens, men fuldstændig harmløs Folketingsdebat. Herefter vil begge dele blive arkiveret på nærmeste ledige cd-rom. Præcis som det var tilfældet med Kosovo-rapporten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu