Læsetid: 2 min.

Fartsyndere risikerer jobbet

Formanden for Folketingets trafikudvalg mener, at staten bør fyre de største fartbøller. ’Folketinget skal gå forrest og smide egne syndere ud’
18. november 2003

Danskere, der kører markant for stærkt, risikerer fremover en fyreseddel på gråt papir. I hvert fald hvis det er staten, der betaler lønnen.
Formand for Folketingets trafikudvalg, den tidligere trafikminister Kaj Ikast (K), vil have skærpet sanktionerne, når regeringen fra årsskiftet hæver fartgrænserne.
»Jeg har den holdning, at når fartgrænserne bliver sat op, så skal der også pandes til, når folk kører for hurtigt. Det må have konsekvenser for alle,« siger Kaj Ikast.
Folketinget skal gå forrest og stritte de værste fartsyndere ud, mener han: »Det gælder om at vurdere et medlems værdighed. Personligt mener jeg, at når man er helt oppe i den værste ende, så skal man ikke kunne fortsætte i Folketinget. Det er spørgsmålet, om det ikke burde gælde alle statens ansatte,« siger Kaj Ikast, der også er næstformand i Folketinget.
Forslaget får en positiv modtagelse af Rådet for Større færdselssikkerhed, mens formanden for de offentligt ansatte kalder tanken »forrygende forrykt«.

Ekstra straf
Rådet for Større Færdselssikkerhed har netop afholdt en konference om offentligt ansatte og sanktioner efter fartforseelser. Direktør René la Cour Sell mener, at staten bør have en fartpolitik på linie med f.eks. en rygepolitik. Og der skal vanke straf til synderne – ellers bliver en fartpolitik blot til pæne ord, mener han: »Det er netop de grove overtrædelser, der koster menneskeliv. Så derfor ser jeg gerne et klart signal fra lovgiverne. Og Folketinget bør selv tage konsekvensen og udforme klare regler,« siger René la Cour Sell.
Men der er helt urimeligt at true medarbejderne i det offentlige med en fyreseddel, mener formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA):
»Vi skal selvfølgelig følge landets love, men det er urimeligt, hvis vi skal have en ekstra straf oven i,« siger Dennis Kristensen. FOA organiserer størstedelen af de ca. 840.000 offentligt ansatte.
Fyring efter store fartbøder strider desuden mod almindelig ligebehandling af borgerne, mener FOA-formanden.
Det er formanden for De Statsansattes Kartel (STK) uenig i: »Der er særlige krav, når man er offentligt ansat. Man skal leve op til skærpede forpligtelser. Derfor er det ikke urimeligt, at en frakendelse af kørekortet får betydning på jobbet. Men jeg kan ikke pege på, hvor grænsen skal gå,« siger Peter Waldorff.
Tjenestemænd mister i dag jobbet, hvis de begår visse former for kriminalitet. Statsansatte risikerer også deres job, hvis de f.eks. kører spirituskørsel i firmabilen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her