Læsetid: 4 min.

FCK møder spansk bundhold

FC København har gode chancer i UEFA-cupen mod et af spansk fodbolds kriseramte hold, Real Mallorca, der roder rundt i bunden af den spanske første division
4. november 2003

Fodbold
Stemningen er ikke den bedste på det spanske fodboldhold, Real Mallorca, før torsdagens UEFA-cup opgør i i Parken mod de regerende danske mestre fra FC København. Søndag aften led mallorcanerne historiens største nederlag på hjemmebane, da Valencia lammetævede dem med 0-5. Med sølle otte point efter ti ligakampe har det rød-sorte Real Mallorca fået den værste sæsonstart i mands minde. Holdet ligger som nummer tredjesidst til nedrykning fra spansk fodbolds fornemste række, Primera Division.
Klubbens bestyrelse fyrede for en måned siden den portugisiske træner, Jaime Pacheco, på grund af de dårlige resultater. I dag er det en af spansk fodbolds allerdygtigste trænere, Luis Aragonés – ’Vismanden’, som de kalder ham – der dirigerer Real Mallorca. Det var ham, der i sæsonen 2000/01 førte det rød-sorte provinshold til bronze i ligaen og til stor tilfredshed for de 18.000 trofaste fans på tribunerne sikrede holdet en – halv – billet til den attraktive europæiske turnering, Champions League. Mallorcanerne har ubegrænset tillid til Aragonés, som i millenium-året formede det nok bedste Mallorca hold nogensinde, sikrede klubben 71 point i ligaen og rekordmange mål – 61 på bare en sæson. Han gav ø-boerne en fornemmelse af, at det måske var muligt, at definitivt at spille sig ud af de mange års henslumrende skyggeliv i anden division. At gentage Deportivo A Coruñas imponerende forvandling fra et simpelt galicisk provinshold til en europæisk topklub.
Siden det mallorcanske kongehold blev stiftet i 1916 under navnet Alfonso XIII, har mallorcanerne i de fleste år måttet leve i skyggen af første division. Når Real Mallorca endelig rykkede op i den fornemste liga, var det tit for at blive sendt ned med elevatoren igen. Det var et provinshold på godt og ondt, men mest som kanonføde for de spanske storklubber som Real Madrid og FC Barcelona. Først i de senere år har Real Mallorca bidt sig fast i første division, hvor det blev til bronze i 1998/99 såvel som i 2000/01.

Uden form
I de sidste par sæsoner, hvor Luis Aragonés har været på trænervisit i Atletico de Madrid, har Real Mallorcas spil været meget uregelmæssigt, med flere trænerudskiftninger og kun få glæder. Her i efteråret har Real Mallorca indtil nu vadet rundt i middelmådighed, efter at den intelligente og hurtige spilfordeler, Ariel Ibagaza, blev solgt i sommers til Atletico de Madrid. Ironisk nok, fordi netop Luis Aragonés som Atletico-træner havde insisteret på det. Flere af de centrale spillere, som sidste år gjorde Real Mallorca til spanske pokalmestre, er solgt fra for at rette op på den forgældede klubs økonomi.
En guldfugl er dog foreløbig blevet på øen, og det er den gazelle-hurtige og driblestærke angriber Samuel Eto’o, som kan flænse ethvert forsvar op på egen hånd. Den 22-årige Eto’o, der også er topstjernen hos Camerouns regerende olympiske mestre, er en eftertragtet spiller for mange af de europæiske topklubber. Ingen regner med, at det halvfattige provinshold, Real Mallorca, får lov til at beholde ham ret meget mere. Og forleden truede Eto’o – i et raserianfald over de dårlige resultater – med at forlade klubben allerede til december, eller i alt fald næste sommer.
Det er ikke sikkert, at Eto’o kommer med mod FCK i Parken, for den gamle vismand på bænken overvejer at lade ham hvile ud.

Brobygger søges
Luis Aragonés vil lade flere stamspillere stå over i Parken for at give nogle af bænkevarmerne mulighed for at vise deres værd. En del taler bl.a. for, at den 23-årige Martin Ligüera starter inde. Han blev sidste år kåret som Uruguays bedste spiller, og han er også fast mand på Uruguays landshold, der er igang med en større foryngelse.
Ligüera blev købt for erstatte Ibagaza på den offensive midtbane, men endnu har han kun spillet en ligakamp. Real Mallorca har forgæves forsøgt at finde en person, der har format til at være en intelligent brobygger mellem midtbanens arbejdsmænd og angribere som Eto’o og den uregelmæssige hollandske målsøger, Arnold Bruggink (der er købt hos PSV Eindhoven).
I år har Real Mallorca scoret under et mål pr. ligakamp, men holdet har indkasseret to mål pr. kamp. Centerforsvaret med den 37-årige Miguel Angel Nadal og den 29-årige Fernando Niño er stærke i luften. Bag dem står den langarmede argentinske landsholdsmålmand, Leo Franco, som sættes på mange prøver. Forsvaret afslører gang på gang alvorlige placeringsproblemer, når hurtige angribere rykker i dybden, eller når flade diagonale pasninger bringer centerforsvaret på halvdistancen.
Efter sin tilbagevenden til Mallorca for tre uger siden har Luis Aragonés ikke haft tid til at sætte et afgørende præg på det rød-sorte hold og indkørt sine systemer. Foreløbig er det blevet til tre nederlag og en sejr under hans ledelse. I sidste uge overraskede Real Mallorca alle, da holdet besejrede det daværende tophold, Deportivo A Coruña med 0-2 på udebane, men søndagens ydmygelse hjemme mod Valencia fik banket alle drømme ud. Real Mallorca er slet ikke på højde med bronzeholdet for tre år siden, og det er ikke uoverkommelig modstander for FC København. Tværtimod kan det blive to ligeværdige og spændende UEFA-opgør mellem det spanske bundhold og de regerende danske mestre. For begge hold hører stadig til i den provinsielle yderkant af europæisk topfodbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her