Læsetid: 4 min.

Filmquiz for folket

800 udfordringer til din filmviden. Quizbog fra Informations filmanmeldere kræver, at læseren skal ræsonnere sig frem til det rigtige svar
20. november 2003

Ny bog
I hvilken film har Gary Cooper denne replik: »Folk her i New York er nu sære. De arbejder så hårdt for at leve, at de glemmer at leve. Efter jeg forlod dig i går aftes, gik jeg lidt i gaderne og kiggede på de høje bygninger, og jeg kom i tanker om, hvad Thoreau sagde: ’Man skabte en masse flotte paladser derinde, men man glemte at skabe adelsmænd til at bo i dem.’ Jeg foretrækker Mandrake Falls.«
Når man som jeg mener, at svaret på dette spørgsmål hører under almen viden, og at der burde rejses en skamstøtte i alle undervisningsinstitutioner, der ikke har vist denne prægtige klassiker for de studerende, er man henrykt over sådan et filmkulturelt lysglimt, der minder én om, at gamle, populære amerikanske film ikke var bange for at gribe til litterære citater, for de talte aldrig ned til publikum.
Spørgsmålet findes i en ny Filmquiz, en handy lille bog, som Informations kyndige filmanmeldere Christian Monggaard og Morten Piil har begået til fornøjelige stunder i de mørke vinteraftener. Og lad mig straks slå fast, at det er en hyggelig og klog bog for både determinerede filmfreaks og såkaldte ’almindelige’, glade biografgængere. Man kan nemlig også finde et spørgsmål som: »Hvad hedder forfatteren bag Harry Potter-bøgerne?«
Førstnævnte står i kategorien »Amerikansk filmkomedie« og det andet under overskriften »Harry Potter«, og der er i alt 80 forskellige emner. Det kan for eksempel handle om lande: »Gammel dansk« og »Det er engelsk«; instruktører: »Alfred Hitchcock« og »Lars von Trier«, skuespillere: »Marilyn Monroe« og »Marlon Brando« – og så er der en række af typen »Olsen Banden«, »Ringenes herre«, »James Bond«, »Hong Kong«, »Nye stjerner«, »Action«, »Filmatiseringer«, »Legendariske producenter«, »Stjernestøv« et cetera.

Døgnfluer og klassikere
De to quizmestre er henholdsvis årgang 1972 og 1943, og deres forskellige præferencer, idiosynkrasier og darlings bevirker, at der er en hensigtsmæssig balance mellem nyt og gammelt, mellem mulige døgnfluer og klassikere, der har bevist en holdbarhed, mellem sladderagtig smalltalk: Hans korte møde med en prostitueret blev en verdensnyhed. Og hans medvirken i en film om fem højtider en verdenssucces. Hvad hedder han? – og highbrow indsigt: Hvilken film skrives der om: »Den handler om et meget specielt menneske. Den er et kritisk karakterstudie, halvt komedie, halvt drama, der kan bringe Molière i tankerne. Eller for os danskere Holberg, og måske helt specielt hans ’stundesløse’ og ’vægelsindede’ (...) Stilen er egentlig ikke demonstrativ, blot helt logisk udledt af filmens tema. Den føjer sig om X som en handske om en hånd.« (Anders Bodelsen).

E n quiz i kalenderlysets skær
Emnerne er inddelt i fire sværhedsgrader, og der er 10 spørgsmål under hvert emne, hvor de formodede letteste spørgsmål, står først. De er også formuleret således, at »De færreste spørgsmål kan (...) besvares ved et enkelt hurtigt opslag på nettet eller i leksikaer. I stedet skal man ved at grave i hukommelsen ræsonnere sig frem til det rigtige svar,« som de to forfattere skriver i forordet. Hermed er der lagt op til, at man selvfølgelig kan quize sammen, og ved et prøvespil i familien fungerede det fint at være to og to sammen og på skift vælge en kategori. Hvis et hold gik død, overgik spørgsmålet til det andet.
Når man således fornøjet morer sig over at lege, opdager man en smule skræmmende, at man også besidder en god portion ondskab: Tænk, hvis man kunne gribe de to quizmestre i nogen pinlige fejl? Jeg har ikke fundet nogle, men jeg troede et kort øjeblik, at de var ude i noget snavs.
Emnet hedder »Film om film«, og det fjerde spørgsmål lyder: Hvilken af Nils Malmros’ film handler om instruktøren som ung, der er i gang med sin første spillefilm? Jeg røber svaret, som naturligvis er Århus by Night. Men den handler jo om optagelserne af Nils Malmros’ Drenge, som er instruktørens tredje film. Det er da en herlig helkikser? Men nej, for i Århus by Night, altså i filmens metaunivers, fortælles det, at det er instruktørens første spillefilm!
Man kan altså ikke fange Monggaard og Piil i fejlskud på hjemmebane. Det er en veloplagt bog. Og også en billig sag i alle ordets betydninger. Der er ikke et eneste billede – og det er principielt en uskik at udgive filmbøger uden billeder – og svarene bagerst i bogen er lakonisk korte.
Egentlig kunne det være sjovt, hvis man også en dag lavede en filmquiz, hvor svarene var lange og uddybende, så man følte, at man også virkelig blev klogere. Men dette lille, ubetydelige personlige piv skal ikke hindre en begejstret opfordring til at anskaffe sig bogen og f.eks. snuppe et muntert filmemne, mens man i familiens skød tænder kalenderlyset i december.

*Christian Monggaard og Morten Piil: Filmquiz. 100 s., 98 kr. Informations Forlag. Udkommer i dag

Svar: Troldbunden (Spellbound)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her