Læsetid: 2 min.

Forskere presset af menneskerettighedscenter

Det europæiske center for menneskerettigheder forlangte rapport om antisemitisme i Europa skrevet om, fortæller forskerne bag rapporten, ingen må læse
29. november 2003

Det Europæiske Center for Menneskerettigheder (EUMC) mistænkes for at hemmeligholde en rapport med uønskede konklusioner om muslimsk antisemitisme.
I de seneste dage har en lang række europæiske politikere – bl.a. dem den danske integrationsminister Bertel Haarder – beskyldt centeret for censur. EUMC forsvarer sig med, at rapporten ikke lever op til videnskabelig standard.

Vurdering afvises
Den vurdering afviser forskerne bag rapporten, Juliane Wetzel og Werner Bergmann.
De er ansat på Centeret for Antesemitismeforskning på Det Tekniske Universitet i Berlin, og i den tyske avis Tagesspiegel beretter de harmfuldt om, hvordan EUMC forsøgte at påvirke deres arbejde:
»Vi blev flere gange opfordret til at mildne vores sprogbrug og undgå enhver generalisering,« fortæller professor Werner Bergmann.
»Hovedkonflikten i diskussionerne med EUMC var, at muslimer blev benævnt som gerningsmænd.«
Centeret bad således forskerne om at relativere de muslimske anslag mod jøder i Europa og betone, at det blot drejede sig om små muslimske grupper.
I et vist omfang forsøgte forskerne at efterkomme ønskerne.
»Vi gik til grænsen for det mulige, men på et tidspunkt var det ikke længere foreneligt med videnskabelig korrekthed,« siger Werner Bergmann.

’Vi bestemmer’
Siden rapporten blev afleveret i januar har forskerne intet hørt fra EUMC – ikke før nu, hvor centeret fortæller, at rapporten »ikke lever op til de normale kvalitetsstanderder for EUMC’s udgivelser«.
Werner Bergmann kalder påstanden for »bagvaskelse«, men så længe rapporten ikke offentliggøres, kan han ikke modbevise centerets påstand.
Et indblik rapportens konklusioner giver han og kollegaen Juliane Wetzel i tyske avis Die Welt.
Avisen bad de to forskere om en »sammenfatning«, og i et fem-spaltet indlæg fredag skriver de bl.a.:
»Til den ’traditionelle antisemitisme’, der sædvanligvis lader sig lokalisere i den højreekstreme politiske spektrum, kommer der i hele Europa yderligere to grupper af aktører: For det første islamiske grupperinger, aviser, radiosendere og websites, der omdirigerer deres had mod Israel til angreb på herværende jøder, og dermed også mobiliserer en del af den arabisk-muslimske ungdom. (...) Andelen af antisemitiske lovovertrædelser i dette miljø er i nogle europæiske lande steget markant.«
Den anden gruppe af antisemitiske aktører ser forskerne på den ekstreme venstrefløj og blandt globaliseringsmodstanderne, »som overdriver deres berettigede kritik af Israels politik overfor palæstinenserne og alene fremstiller israelerne som racister og folkemordere«.
I en kommentar til den aflyste udgivelse af antisemitisme-rapporten siger EUMC’s talsmand, John Kellock, til Tagesspiegel:
»Vi bestemmer, hvad vi offentliggør!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her