Læsetid: 2 min.

Irak-høring får fokus på fremtiden

Den kommende Irak-høring kommer til at handle meget lidt om Irak, indrømmer forligspartier
28. november 2003

Det foreløbige program for Folketingets kommende Irak-høring bekræfter, at der ikke bliver tale om nogen kulegravning af grundlaget for den danske regerings beslutning om at gå i krig.
Programmet, som Information er i besiddelse af, viser, at høringen i stedet bliver en akademisk diskussion om behovet for at udvide folkeretten, så det bliver muligt i fremtiden at gå i krig uden om FN.
Det endelige program for den en dag lange høring ligger endnu ikke helt fast, men de allerfleste oplægsholdere er på plads. Med undtagelse af statsminister Anders Fogh Rasmussen og Ahmed Chalabi fra den irakiske overgangsregering er der tale om danske og britiske forskere med speciale i international politik, FN og folkeret.
De radikales forhandler, tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen bekræfter, at ingen af de øvrige oplægsholdere hører til Irak-krigens nøglepersoner.
»Vi har ikke mulighed for at hente hverken Blair eller Bush eller chefen for MI6 herover, ligesom der ikke er mulighed for at stille spørgsmål til hverken stats- udenrigs- eller forsvarsministrene,« siger han.
»Det er beklageligt, men sådan er det. Personligt synes jeg også, det er langt mere interessant at beskæftige sig med fremtiden,« siger Niels Helveg Petersen, hvis parti netop har formuleret otte krav til, hvornår det er i orden at gå i krig uden om FN.

I krig uden FN
Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod, bekræfter, at høringen først og fremmest kommer til at handle om, hvilke betingelser, der skal opfyldes for at gå i krig uden om FN. Men han mener, at Irak trods den fremtidsorienterede dagsorden, alligevel vil komme til at præge konferencen.
»Alle oplægsholdere vil blive bedt om at tage udgangspunkt i
Irak-krigen,« siger han. »Men det er også klart, at sådan en høring ikke kan stå alene. Hele spørgsmålet om, hvorfor Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller løj om det ene og det andet i forbindelse med krigen, må vi beskæftige os med i Folketingets øvrige fora,« siger han.
SF?s formand Holger K. Nielsen er på sin side dybt skuffet over høringsprogrammet, som han opfatter som et led i den udenrigspolitiske forbrødring mellem De Radikale, Socialdemokratiet og regeringen.
»Det er blevet noget helt andet, end det, vi havde håbet på. Den kommer jo slet ikke til at handle om Irak. I stedet bliver der tale om en traditionel akademisk konference, hvor regeringen vil forsøge at sætte en helt ny dagsorden for, hvornår det er i orden at gå i krig,« siger han og konstaterer, at en endageskonference med hele syv emner på programmet »under alle omstændigheder bliver er dømt til at blive en overfladisk omgang.«
Kristendemokraternes formand Jann Sjursen ønsker ikke at kommentere høringen, før forhandlingerne er endelig afsluttet. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Udenrigspolitisk Nævns formand Jens Hald Madsen (V)

FAKTA
Oplægsholderne
*Jens Hald Madsen, fmd. for Udenrigspolitisk Nævn (V)
*Anders Fogh Rasmussen, statsminister (V)
*Christopher Greenwood, professor dr. jur., London School of Economics
*Jens Elo Rytter, adjunkt ph. d., Københavns Universitet
*Adam Roberts, professor, Oxford University
*Ole Wæver, professor ph. d. Københavns Universitet
*Peter Viggo Jakobsen, ph. d., Institut for Internationale Studier
*Steve Stedman, professor, Standford University
*Ahmad Chalabi, medlem af Iraks regeringsråd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her