Læsetid: 2 min.

Japans Koizumi genvalgt

Det japanske regeringsparti fik vigende tilslutning, men ventes at kunne forblive siddende i endnu en periode
10. november 2003

TOKYO – Det Liberale Demokratiske Parti (LDP), Japans evige og konservative regeringsparti, beholder magten efter gårsdagens valg, skønt det mislykkedes for partiet at erobre den absolutte majoritet i underhuset. To mindre partier bidrager til fortsat ’stabilitet’, men for ministerpræsident Junichiro Koizumi, 61, og hans såkaldte reformpolitik betyder valgresultatet et tilbageslag.
Oppositionen i Demokratisk Parti, DJP, opnåede stor fremgang i storbyerne, og i praksis har Japan nu fået et topartisystem. Til dette bidrog også massemedierne med deres totale fokusering på et muligt regeringsskifte, hvilket gjorde såvel socialdemokraterne som kommunisterne irrelevant.

Syndebuk
Den mest bekymrende konsekvens er, at de partier, som har værnet om den såkaldte fredsforfatning, nu har mistet deres stemmer i parlamentet og måske også i den offentlige debat.
Tilbageslaget for LDP var dog ikke større end et minus på omkring 10 mandater. I realiteten er nedturen dog større end som så, hvis man tager med i billedet, at partiet fik et katastrofevalg for tre et halvt år siden under daværende leder Yoshiro Mori. Ikke engang regn og lav valgdeltagelse, som traditionelt gavner LPD, var nogen hjælp, og det alt andet lige temmelig pauvre resultat kan indebære, at Koizumi får stigende vanskeligheder på partiets indre linjer.
Koizumi risikerer endog at blive gjort til syndebuk, fordi han ved dette valg søgte at relancere LDP som et reformparti i en økonomisk hård tid, hvor hans reformer hidtil kun har haft negative konsekvenser for flertallet af vælgere i form af øget arbejdsløshed og økonomisk stagnation.

Popidols hysteri
Naoto Kan, karismatisk leder af DJP, ser valgets udfald som begyndelsen til enden for Koizumi som Japans leder.
»Vælgerne vil fremover ikke længere stille sig tilfreds med retorik, men kræve resultater, som hans regering er ude af stand til at levere,« siger han.
Det popidolsagtige hysteri omkring Koizumi er for længst ebbet ud og ved dette valg var han tvunget til at omgive sig med ’nye ansigter’. Med 49-årige Shinzo Abe, der tilhører et gammel politisk dynasti og det nye højre, og med det samme er tilfældet for Nobutero Ishihara, 46, søn til Tokyos guvernør og kendt som superhøg.
Valget indebærer et comeback for to tidligere prominente LDP-politikere – 63-årige Koichi Kato og 58-årige Makiko Tanaka – som begge blev indvalgt som uafhængige kandidater, efter at de var blevet tvunget til at forlade politik som følge af korruptionsskandaler. Den populære Tanaka, datter af tidligere ministerpræsident Kakuei Tanaka, hjalp Koizumi til magten, men blev senere udefrosset af LDP.
Hun ventes nu at gøre fælles sag med oppositionen og betragtes som Koizumis hårdeste kritiker. Trods DJP’s fremgang er magten for oppositionen dog uopnåelig, så længe landdistrikterne så massivt støtter LDP. Trods mindskede subventioner til landbruget og traditionelt valgflæsk lykkedes det ikke for oppositionen at gøre indhug i disse konservative højborge.
Med valget bag sig kan Koizumi nu allerede i næste uge holde sit løfte om at sende 550 soldater fra den japanske selvforsvarshær til Irak.

udland@information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her