Læsetid: 3 min.

Job skal skabe flere job

Arkitekter, it-folk og andre vidensarbejdere vil se deres job blive flyttet til Asien. Svaret på udlicitering er ikke protektionisme men derimod jobskabelse, mener bestseller-forfatteren George Monbiot
1. november 2003

Hvis der er to ord, som giver både Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft grå hår, så er det ’jobløs vækst’. For det virker næsten som om, lige meget hvad politikere i EU gør, så skaber økonomisk vækst ikke flere job. Virksomheder flytter i stigende omfang alle mulige slags opgaver lige fra produktion af sko til tegning af bygninger til lavtlønslande som Polen og Indien. Jobudflytningen giver i stigende grad opbakning til protektionister i USA og Storbritannien. Det er skammeligt og noget skidt for de u-lande, som nu endelig får glæde af globaliseringen.
Det mener den britiske forfatter og kommentator George Monbiot, som er en af frontfigurerne i den globaliserings-kritiske bevægelse. Hans nyeste bog The Age of Consent: a manifesto for a new world order er blevet en bestseller.

Det må godt gøre ondt her
Monbiot, som i weekenden gæster København, er meget optaget af udliciteringen af job, hvilket i Danmark senest vakte opsigt, da ansatte i SAS’ afregningsafdeling protesterede mod udflytning af deres job til Indien med bannere, hvor der stod »Bombay No Way.« Udliciteringen af vidensjob accelererer i de her år, og f.eks. anslår konsulentfirmaet Forrester Research, at USA i de kommende 12 år vil miste 3,3 millioner vidensjob som følge af udlicitering.
»Udliciteringen skaber en voksende protektionistisk bevægelse i USA, hvor politikere og direktører, som angiveligt Andy Grove, medstifter af it-giganten Intel, prøver at hindre udflytningen af job til Asien. I Storbritannien tror jeg snart, at de konservative og deres medier f.eks. Daily Telegraph også vil opfordre til gammeldags, 1900-tals protektionisme,« siger George Monbiot, og fortsætter:
»Protektionisme er det helt forkerte svar på udflytningen af job inden for eksempelvis regnskab, arkitektur og it. Hvis venstrefløjen og fagbevægelsen pludselig giver sig til at tale for protektionisme, når globalisering til fordel for u-lande som Indien og Kina begynder at gøre ondt her, hvorfor har vi så i alle de her år talt for global retfærdighed
og bedre fordeling af goderne mellem Nord og Syd?«

Jobfyldt vækst
I stedet for at EU begynder at lægge gift ud for jobudflytning, så er vejen frem ifølge Monbiot, at politikerne bliver langt mere optagede af at skabe job. Og han har også nogle bud på, hvordan det kan lade sig gøre samtidig med, at de opfylder kravene fra EU og WTO om fri handel.
»Tag f.eks. butiksbranchen. En gang var Storbritannien kendt som butiksindehavernes land. I dag er der stort set kun fire tilbage, det er cheferne for butikskæderne Sainsburys, Tesco, Safeway og Asda.«
»De store supermarkedskæder har i den grad ført til jobtab. Tommelfingerreglen er, at der i de store butikker er en ansat for hver 250.000 pund (ca. 2,7 mio. kr.) i omsætning, mens der i de mindre butikker er én beskæftiget for hver 50.000 pund (ca. 540.000 kr.) i omsætning. Man regner med, at hver gang et varehus åbner, så mister 276 i butiksbranchen deres arbejde.«
»Hvis man vil skabe flere job i butiksbranchen, kunne man i Storbritannien f.eks. gøre skatteudgifterne mindre for de små butikker. Og man kunne indføre afgifter for at parkere ved de store centre i byernes udkantsområder – det vil ovenikøbet straffe den miljø-uvenlige kørsel med bil ud til centrene.«
»En jobskabende strategi indebærer, at politikerne skaber bedre vilkår for iværksættere og mindre firmaer. De store vil til en hver tid prøve på at minimere deres personaleudgifter. En af måderne, de gør det på, er ved at centralisere alle deres funktioner.«
»Tag f.eks. en af de store supermarkedskæders håndtering af bananer. Bananerne bliver sejlet til et lager i Southampton, kørt til Liverpool i den anden ende af England til et modnings-lager, og så kørt tilbage til Southampton for at blive distribueret. Hvis man vil forhindre den slags jobminimerende centraliseringer, så må man indføre højere benzinafgifter. Det vil ovenikøbet gavne miljøet, og tilskynde til forabejdningsindustri i de u-lande, som i dag må nøjes med at levere råvarer til os.«

FAKTA
Lille mand – stor forstand
*George Monbiot syner ikke så meget i landskabet med sin højde på ca. 1,60, men han fylder meget i kredsen af moderne, intellektuelle. Ud over at være fast kommentator i The Guardian har han skrevet en række bøger og fået adskillige priser. I denne weekend er han trækplaster på Danmarks Sociale Forum – en konference i København for 200-500 (især venstrefløjs-) aktivister.
Læs mere på: www.socialforum.dkwww.monbiot.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her