Læsetid: 5 min.

Kronet i primetime

Flere og flere europæiske prinser vælger veluddannede middelklassekvinder. Men skal de også gifte sig med mediestjerner for at blive populære?
14. november 2003

(2. sektion)

Kongeligt
Det er ikke let at være kongelig i det moderne Big Brother-samfund, hvor kendte ansigter konstant risikerer at blive skudt af en paparazzi-fotograf, mørbanket i tv-shows med højtråbende gæster eller sværtet til i spekulative artikler af sladderpressen. Den britiske kronprins, Charles, er hvirvlet ind i en mudderstorm, som vi ikke skal omtale nærmere.
Han er dog ikke alene om at blive ramt af sladderpressens store laviner. Også i andre europæiske lande kæmper kongehuse – med større eller mindre succes – om at vinde folkets og mediernes gunst.
I Holland f.eks. har statsminister Jan Peter Balkenende sagt offentligt, at tv- og teater-shows er gået for vidt i deres til tider satiriske ’behandling’ af dronning Beatrix og hendes familie, så hollænderne snart ikke kan skelne fiktion fra fakta. Den argentinsk fødte Maxima, der sidste år blev gift med kronprins Willem Alexander, er f.eks. blevet gjort til ’offer’ i tv-shows, hvor hun er vist som en spansktalende kvinde, der stikker voodoo-nåle i en dronningedukke.
Maxima, der allerede før brylluppet blev bragt i mediernes fokus, fordi hun var datter af en forhenværende argentinsk juntamand, er ikke den eneste person i kongefamilien, der er blevet hængt ud.
Prins Johan besluttede for nylig, at han ikke vil stå til rådighed for tronen, hvis storebror Willem måtte afstå fra den. Johan vil nemlig trods al mediestorm giftes med en kvinde, der er blevet hængt ud i pressen for ikke at fortælle hele sandheden om sin fortid, herunder et eks-forhold til en gangster. I Holland er det langtfra alle, der bryder sig om statsministerens intervention:
»Det eneste Balkenende har opnået er ekstra publicity for de omtalte programmer,« skrev avisen, De Volkskrant.

Krisetilstand
Nogle kongelige er gået til domstolene i stedet for at vente på politiske indgreb eller etisk selvransagelse i medierne. Prinsesse Caroline af Monaco forsøgte forleden at tage sagen i egen hånd, da hun gik til den europæiske menneskeretsdomstol i Strasbourg for at stoppet paparazzi-fotografer, der jagter hende dag og nat.
Og den svenske kronprinsesse Victoria anlagde slet og ret retssag imod de to tyske ugemagasiner, Woche der Frau og Die Neue Frau, der havde bragt manipulerede fotos og påstået, at hun ville gifte sig med en græsk prins.
»Min klient er led og ked af disse løgne,« sagde kongefamiliens advokat. Og nu har de to magasiner som led i et forlig lovet at trykke en stor undskyldning på deres respektive forsider. Og det kan måske også trække nysgerrige læsere til.
I den tyske ugeavis Die Zeit reflekterer Jürgen Krönig – prins Charles i baghovedet – over sammenstødet mellem medier og kongelige:
»I informationsrevolutionens netbaserede verden har historiens forgangne anordninger mistet en del af deres virkningskraft,« og »kværulerende pr-eksperter og aviskommentatorer bruger enhver lejlighed til at anklage kongehuset for være for stift, for gammeldags og ikke at forstå det moderne mediesamfund,« skriver han.
»Monarkiet er ikke endt i en ’dyb krise’, som man kan læse overalt,« fortsætter han.
»Hele affæren afslører de moderne mediers krisetilstand. Den fjerde statsmagt byder på et forfærdeligt skuespil, og i kampen om oplag og seertal farer de op over stadig mindre. På øen (Storbritannien, red.) er der skabt et hysterisk klima. Celebrity-kulten er sprunget helt ud, akkompagneret af voyerisme, en jagt på afsløringer og en lyst til at ydmyge og demontere personligheder og institutioner. Og de midler, pressen griber til, bliver stadig mere rabiate.«
I den spanske avis El Mundo følger Irene Lozano op:
»Den britiske sag har vist, hvilke skader den frivole journalistik kan påføre monarkiet. Hvis en konge underkastes guillotinens revolutionære raseri, efterlader han institutionen et værdigt eftermæle. Hvis han smides på porten ved et valg, vil hans flugt i det mindste blive husket med en vis taknemmelighed af bedstemødrene. Men der ingen heroisme i at blive foder for affaldsfjernsynet,« mener hun.

Endnu en fraskilt
Den skæbne har den spanske kronprins, Don Felipe de Bourbon, flere gange stået i fare for at lide. For to år siden trådte han offentligt frem for at meddele pressen, at hans forhold til den norske model, Eva Sannum, var afsluttet. Ugeblade havde inden da brugt mange sider og fotos på at berette om blondinen fra et ikke-katolsk land og en skilsmissefamilie.
Her fornylig overraskede den 35-årige kronprins så alle, da han erklærede sin kærlighed til en spansk kvinde og blev forlovet.
Ikke med en prinsesse med blåt blod i årene. Ikke med en aristokrat. Men med en kendt tv-journalist, den 31-årige Letizia Ortiz, der er blevet set af millioner af spaniere, når hun flot er tronet frem på skærmen som studievært i TVE’s nyhedsprogram i primetime. Eller da hun dækkede oliekatastrofen for tankskibet, Prestige, eller rapporterede fra Irak-krigen. Hun er universitetsuddannet, og hun er symbol på den gruppe af ambitiøse, selvbevidste og veluddannede spanske kvinder, der gør karriere i arbejdslivet. Eller som en talsmand for kongefamilien siger:
»Hun er en typisk ung kvinde i det 21. århundrede. Hun er uafhængig, seriøs, ansvarlig og hun ved, hvor hun er på vej hen.«
Hun passer ind i en bredere trend i det europæiske vidensamfund: Prinserne er i dag universitetsuddannede og ikke bare simple krigere, så de vælger også veluddannede kvinder. De danske prinsers Mary og Alexandra er eksempler. Den hollandske kronprins Willem har i sin Maxima også en hustru med universitetseksamen. Selv Marokkos konge, Mohammed VI, som er uddannet i Paris, har giftet sig universitært.

Mediebryllup
Men Letizia Ortiz adskiller sig på to punkter. Hun er på forhånd en professionel mediestjerne, og på det symbolske plan gifter kronprinsen sig ind i medieverdenen. Eller som avisen El Mundo skrev:
»Dette ægteskab er informationssamfundets svar på den rolle, som ægteskabet mellem Monacos prins Rainier og Grace Kelly var i den gyldne tidsalder for Hollywoods drømmefabrik.«
For det andet er Letizias forældre fraskilte, og hun er tilmed selv fraskilt. Men i det moderne Spanien – hvor flere og flere ægteskaber ender i skilsmisse – er det ikke et problem. En talsmand fra kongehuset har udtalt, at det er ’meget normalt’ i Spanien, at skilte folk gifte sig på ny. Og ni ud af ti spaniere erklærer i meningsmålinger, at Letizia vil blive en god dronning. Avisen El Periodico mener, at Felipes valg bringer kongefamilien »tættere på folket«.
Den katolske kirke, der ikke plejer at se mildt på skilsmisser, er klar til at give dem en kirkelig vielse ved et royalt bryllup i Madrid i juni næste år. Bryllyppet skal, efter de forlovedes ønske, vises på en storskærm i Madrids gader, så folk uden for Almudena-katedralen kan følge med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her