»Vi er meget tilfredse med så stærk en udmelding fra regeringen: Bøger kan ikke sammenlignes med andre konsumvare,« siger Gyldendals direktør, Stig Andersen, og udtrykker dermed det lettelsens suk, som kunne høres vidt og bredt i bogbranchen, efter at kulturminister Brian Mikkelsen onsdag gik stik imod Konkurrencestyrelsen og meddelte, at den planlagte liberalisering ikke skal gennemføres. Forlagene bevarer dermed indtil videre retten til at diktere faste bogpriser.
Både Den Danske Forlæggerforening, Den Danske Boghandlerforening og de fleste forlæggere støtter de delvist faste bogpriser. Eneste væsentlige undtagelse er Morten Hesseldahl, direktør for Bonnier Forlagene, der udsender alle sine bøger med frie priser.
Styrelsen har længe ønsket en totalliberalisering af bogmarkedet, og da den nuværende ordning udløber til nytår, var det ventet at styrelsen ville foreslå liberaliseringen gennemført så hurtigt som muligt. Nu går der mindst to år, før det kan blive en realitet. Med sit forslag, der fremlægges i Folketinget i dag, kommer Brian Mikkelsen konkurrencemyndighederne i forkøbet. De skulle i løbet af de næste par uger have fremlagt en rapport for Konkurrencerådet, der formelt set beslutter om markedet skal liberaliseres yderligere eller ej.
Men nu må de tænke sig om endnu engang. For ganske vist kan rådet beslutte at liberalisere bogmarkedet, uanset hvad ministeren siger, men med truslen om at blive underkendt siden hen af en særlov, er det sandsynligt, at de i stedet vil acceptere Brian Mikkelsen to-årige tænkepause.
Orienteret eller ej
I Konkurrencestyrelsen er man ikke ligefrem begejstret for kulturministerens udmelding. Sven Westh er kontorchef i styrelsen med ansvaret for bl.a. bogbranchen.
»Vi har endnu ikke taget stilling til den nye situation,« siger han til Information.
Er Konkurrencstyrelsen blevet informeret på forhånd eller læste om det i gårsdagens avis?
»Det ved jeg ikke rigtigt vi snakker hen af vejen. Men der sker så meget for tiden.«
Hvordan?
»Vi har diskuteret situationen, men jeg ved ikke, om man kan sige, at vi er blevet orienteret eller ej.«
Kan man beskrive kulturministerens udspil som utidig indblanding i jeres arbejde det er blevet kaldt et vink med vognstang?
»Det vil jeg slet ikke kommentere,« siger Sven Westh og tilføjer, at det synd for branchen. Der kunne sælges langt flere bøger med frie priser uden at ramme den smalle litteratur.
Hvornår kommer jeres udspil?
»Det ved jeg simpelthen ikke vi må diskutere hele situationen.«
For et par uger siden sagde du, at nu skulle det være, fordi der intet var sket i de sidste tre år.
»Vores vurdering er uændret. I vores oplæg til rådet er vi nået til den konklusion, at det er dybt problematisk, den måde branchen fungerer på og vi mener, at de skyder sig selv i foden. Vi har hovedsageligt taget kulturpolitiske hensyn, og det er på den baggrund, at vi ønsker bogpriserne liberaliseret.«
Den betragtning er professor og tidligere suppleant som uvildig ekspert i Konkurrencerådet, Peter Møllgaard fra Handelshøjskolen i København, sådan set enig i. Men han er ikke helt så diplomatisk, når det kommer til vurderingen af kulturministerens udspil.
»Det er usædvanligt. Jeg betragter det som utidig indblanding, men jeg er som sådan ikke overrasket,« siger han.
»Jeg har længe ment, at vi skal have en helt uafhængig Konkurrencestyrelse ligesom Nationalbanken. Det ville jo være helt uhørt, hvis en minister på samme måde blandede sig i Nationalbankens dispositioner.«
»Ifølge konkurrenceloven er det styrelsen opgave at liberalisere. Så jeg håber, at styrelsen toner rent flag og melder ud som planlagt. Hvis kulturministeren derefter foreslår en særlov for bogpriserne, vil det så være tydeligt, at der er tale om et politisk indgreb i forhold til den normale konkurrencepolitik.«
Fortsat kulegravning
I dag fremsætter Brian Mikkelsen sit forslag i Folketinget. SFs Ole Sohn har indkaldt til en debat om bogpriserne, og Brian Mikkelsen kan forvente at få et bredt politisk flertal bag sig. Forslaget går ud på, at bogpriserne først kan slippes fri om to år. Det skal give et udvalg tid til at undersøge konsekvenserne.
I august meldte socialdemokraterne kulturordfører Mette Frederiksen overraskende ud, at hun gerne så bogmarkedet blev liberaliseret. Men det har Poul Qvist Jørgensen (S), der er ordfører i dagens debat, en forklaring på:
»Dengang havde Konkurrencemyndighederne vældigt travlt med at få liberaliseret bogmarkedet, og så var det nødvendigt at finde en anden løsning for at sikre kvalitetslitteraturen. Men med den nuværende kulturminister tør vi ikke tro på, at man kunne finde pengene til en svensk model, så derfor er vi meget tilfredse med at bogpriserne ikke liberaliseres nu.«