Læsetid: 3 min.

Langballe afviser afpresning

De lyver fuldstændig skamløst, siger Jesper Langballe om Dansk Humanistisk Center, der anklager ham for at have lagt pres på centeret for at få det til at huse et forskningsprojekt af Bent Jensen
15. november 2003

De lyver fuldstændig skamløst, siger Jesper Langballe om Dansk Humanistisk Center, der anklager ham for at have lagt pres på centeret for at få det til at huse
et forskningsprojekt af Bent Jensen

Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti benægter anklager fra centerleder Birgitte Possing og bestyrelsesformand for Dansk Humanistisk Forskningscenter Anne Knudsen om at have lagt pres på centeret for at få det til at huse et forskningsprojekt af historikeren Bent Jensen:
»De lyver fuldstændig skamløst, formentlig ud fra en øjeblikkelig forbitrelse over ikke at være kommet på finansloven. De er blevet fuldstændig vilde, for anklagerne er helt ud i det blå,« siger Jesper Langballe.
Anklagerne går, som omtalt i Information i de seneste par dage, ud på, at Langballe ville skaffe centeret en bevilling på finansloven, mod en plads på centeret til et finansieret – men ubeset – forskningsprojekt fra professor Bent Jensen, Syddansk Universitet. Da det ikke gik, står centeret nu til at lukke i efteråret 2004.
Langballe mener, at han er blevet gjort til syndebuk af Birgitte Possing og Anne Knudsen, til trods for at han tværtimod som forskningsordfører for Dansk Folkeparti forsøgte at redde centeret:
»Jeg kunne godt lide tanken om et frit center, der ligger og gynger som en robåd på finansloven. Men så lever man jo også udsat,« forklarer Langballe.
Selv udlægger han sagen således, at han i en telefonsamtale med bestyrelsesformand og chefredaktør for Weekendavisen Anne Knudsen luftede den ’strøtanke’, at centeret kunne rumme Bent Jensen og hans projekt.
»Men jeg har da lært at være mere forsigtig med strøtanker.«
Langballe kan dog ikke nærmere præcisere, om centeret var med blandt de prioriteter på forskningsområdet, han gav Dansk Folkepartis ordførere med til Thor Petersen under de afsluttende finanslovsforhandlinger.
Bevillingen til Bent Jensens projekt var dog klart blandt hans øverste prioriteringer: »Det med forskningsrådene og armslængdeprincippet er ikke nogen hellig ko for mig, og Bent Jensen ville aldrig have fået de penge fra forskningsrådene. 100 procent sikkert,« fastslår Jesper Langballe.
Langballe erklærede sig fornylig her i avisen netop i forskningssammenhæng som varm tilhænger af ’åndsfrihed’, som »burde være det fagreste træ i den borgerlige skov«.
Bent Jensens projekt omhandler ifølge Langballe Den Kolde Krig i Danmark, parallel med det norske samtidshistoriske værk Den hemmelige krig. Finansloven kalder derimod projektet ‘Gulag/stalinismens udryddelseslejre’.
»Det er en misforståelse. Det handler om de indre konflikter under Den Kolde Krig,« siger Langballe.
Centerleder Birgitte Possing fastholder sin version af historien, men ønskede i går derudover ikke at kommentere Langballes retorik.
Anne Knudsen fremlægger derimod begivenhedsforløbet således:
»Jesper Langballe henvendte sig under finanslovsforhandlingerne med nogle spørgsmål om, hvorvidt en bevilling til Bent Jensen kunne indpasses i DHF’s struktur. Jeg forklarede ham, hvordan dette kunne gøres rent teknisk, men også hvordan det ikke kunne gøres, nemlig ved at bevilge penge direkte til DHF med den betingelse, at de skulle gives til bestemte forskere. Ifølge DHF’s fundats skal stipendier nemlig slås åbent op og ansøgerne fagligt bedømmes,« understreger Anne Knudsen.
Professor Bent Jensen, der aktuelt opholder sig som stipendiat på klosteret San Cataldo i Italien, kender ikke den aktuelle sag og har »ikke modtaget nogen check« med fire millioner kr.:
»Men det lyder da dejligt. Jeg vil gerne have penge til min forskning, om de så kom fra KGB – blot der ikke medfølger nogen politiske forpligtelser.«
Dog vil Bent Jensen aldrig underkaste sig nogen politisk styring:
»Som forsker er jeg hensynsløs, og hvis nogen tror, at de kan købe mig eller min forskning for penge, kender de mig ikke.«
Centeret nyder bred politisk opbakning, også blandt borgerlige politikere, og var efter forlydender med til det sidste i de afsluttende finanslovsforhandlinger.
Dette bekræftes af Anne Knudsen: Alle de politiske partiers ordførere på videnskabsområdet havde forsikret hende, at de ville kræve DHF på Finansloven. Også Dansk Folkeparti, med den begrundelse, at DF og Jesper Langballe personlig er tilhænger af frie forskningsmidler i det danske system.
»Resultatet viser, at dét i hvert fald ikke var noget, Langballe mente,« siger Anne Knudsen. »DF har foretrukket at give penge til et forud defineret projekt med en så godt som navngivet stipendiat – ikke til fri forskning i åben konkurrence.«
Direktør for Det kgl. Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, bakker op om Danmarks Humanistiske Forskningscenter, der giver blandt andet Bibliotekets ansatte kærkommen mulighed for at udmønte års forskningserfaringer i en bog eller afhandling:
»Jeg vil da gerne anbefale min minister (Brian Mikkelsen (K), red.) at lægge et godt ord ind for DHF,« siger Erland Kolding Nielsen.
Kulturminister Brian Mikkelsen havde fredag ingen kommentarer til situationen for Danmarks Humanistiske Forskningscenter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu