Læsetid: 2 min.

Når mænd elsker mænd

24. november 2003

Spot
I 1989 landede jeg i lufthavnen i Cusco i Peru og faldt i snak med en amerikansk prædikant. Så snart han erfarede min nationalitet, spurgte prædikanten, om det virkelig kunne være rigtigt, at homoseksuelle nu havde fået ret til at gifte sig i Danmark. Det havde han lige læst i avisen.
»Sikken god nyhed,« udbrød jeg stolt over mit fædreland – og prædikantens ansigtsudtryk ændrede sig fra venlig imødekommenhed til overrasket væmmelse i løbet af de få sætninger, vi derpå udvekslede.
Han var nemlig sikker på, at Gud ikke er storsindet nok til at elske homoseksuelle.

Danmark var det første land, der tillod bøsser og lesbiske at gifte sig. At loven blev gennemført under en borgerlig regering, antyder bredden i danske frisind.
Siden da er frisindet sat på standby. Folketinget har sørget for, at lesbiske kvinder ikke kan få en graviditetsbehandling i det offentlige sygehusvæsen. Folketinget har også afvist et lovforslag om at tillade homoseksuel adoption. Vi er blevet overhalet indenom af mere tolerante lande som Sverige, Sydafrika, Holland, Storbritanien og flere end 20 stater i USA, der nu tillader bøsser og lesbiske at adoptere.
Men nogle ægte liberale er der dog tilbage. I sommer gik Venstres ungdom sammen med Landsforeningen for Bøsser og lesbiske i en kampagne for homoseksuel adoption.

Siden 1960’erne er homoseksuelle trådt ud af skabene og ind i offentligheden. I aften giver fjernsynet mulighed for et kig ind i nogle bøssers liv. Tv2 præsenterer programmet på denne måde:
»Det er lige på, råt og med glimt i øjet, når programmet sætter fokus på de homoseksuelle mænds subkultur. Gennem interview med en række bøsser, læger og sexeksperter, får vi en grundig indføring i, hvad det egentlig er, der foregår, hvordan det foregår, og hvor det foregår, når mænd har sex med mænd.«
»Er man ikke bekendt med den specielle bøsse-jargon, er der også hjælp at hente, og så ser udsendelsen nærmere på de homoseksuelles meget omdiskuterede sjette sans, den såkaldte ’bøsse-radar’ – eller Gaydar, som fænomenet hedder på engelsk, der angiveligt skulle gøre det lidt lettere for bøsserne at spotte ligesindede.«

*Tv2:23.05 Bag om bøsser – når mænd elsker mænd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her