Læsetid: 3 min.

Oberster og kyllingelår

Bogforum åbnede med hjemmefødende og hennahår, Holbergfigur og Getrud på fem. Men næste år kommer Isabel Allende
22. november 2003

Bogmesse
Oberst Lars R. Møller, forfatter til bogen Pavemordet, stiller op for at blive interviewet af oberst K. J. Møller. Klokken er 13.20, den militære præcision kan aflæses sharp, for det foregår på den scene, der hedder Under uret.
Den ene Møller minder behændigt den anden Møller om, at han – den ene Møller – faktisk er med i bogen som deltager i et beskrevet middagsselskab.
»Det var sådan set mig, der sagde det,« påpeger nu den anden Møller, og Møller – den ene – svarer kollegialt på en dialekt, der lyder lollandsk: »Njaeee, de er rejdi’.«
Forfattere af alle kategorier er med på messen, der i fjor samlede 25.628 gæster. Arrangørerne mener at kunne konstatere, at den nye metro ved Forum har haft stor betydning.
For mor og datter, Anne og Bolette Bjørn, der er hhv. pensionist og RUC-studerende, har den f.eks. betydet, at de kom for sent til en forfatteroptræden. De sad fast i 25 minutter. Anne læser fem bøger pr. måned, fortæller hun, så hun er lidt hardcore. Bolette er Dorrit Willumsen-fan og ville egentlig gerne høre Rune T. Kidde, men han er ikke på lige i dag.

Helvedsagtigt cirkus
Birgitte Bartholdy er debutant fra i år med romanen Med og uden mænd. Hvordan var det at debutere?
»Forfærdeligt,« siger hun med et smil. Hun fik både begejstrede og dårlige anmeldelser. Trods sidstnævnte kan hun glæde sig over, at bogen er trykt i flere oplag. Birgitte har sat kryds i messekataloget ved bl.a. Dorthe Nors, Cecil Bødker og Jens Andersen.
Tidligere direktør for Kunstindustrimuseet, Kristian Jakobsen, siger: »Det er morsomt at komme ind i dette helvedsagtige cirkus af indtryk. Jeg slår mit modtageapparat til for alle inspirationer.« Han ville have hørt om H. C. Andersens Samlede Værker, men alle stole var optaget.
Den meget læste børnebogsforfatter Palle Petersen har klædt sig ud som Holbergs politiske kandestøber med hvid paryk, trekantet hat og strudsefjer for at promovere sin nye roman, Ludvig på Bjerget, men markedet for
historiske romaner er benhårdt, siger han. Det er kvinderne, der sidder på det, og det er næsten umuligt for en mand at trænge igennem.
Kostumet er lejet hos Amor.
Man kan blive facepainted gratis på Munksgaard Danmarks stand. Janus Vinther med speciale i specialeffekter er ved at male en blomst på fem-årige Gertruds pande. Vi spørger Gertrud:
– Hvorfor har du netop valgt en blomst?
Spørgsmålet forbliver ubesvaret.

Tabuiseret emne
»Vi mødtes i et supermarked, hvor vi fik fat i det samme kyllingelår...«
Stemmen kommer fra forfatterinden Bente Clod. Det kan man lige akkurat se hen over hovederne på en flok, der har samlet sig for at lytte. Vi sidder i Bogcaféen og har lige hørt Jytte Abildstrøm, her som forfatterinde i samtale med Gregers Dirckinck-Holmfeldt om sine erindringer, Mor som pige. Bente Clod har skrevet erotiske historier, en bog med titlen Smagen af dig.
Både Abildstrøm og Clod har hennafarvet hår – åbenbart lige så in, som det er at hedde Møller i den danske hær.
Også hjemmefødsler bliver diskuteret: Tre frodige, unge kvinder har begået et opus om emnet og bliver interviewet af en fjerde. Det et vigtigt emne, der har været tabuiseret i årtier, forlyder det: »Jeg tror, det bliver anderledes nu,« siger den ene. »Det er en rigtig bog med rigtig mange sider og udgivet på et rigtigt forlag, så det er et godt signal at sende ud: Det er ikke ulovligt at føde hjemme.«

Riis om discount
Årets Bogforum er blevet kritiseret for at ligne messernes svar på Netto. Næsten ingen udenlandske forfattere optræder. Vi spørger den litterære direktør for Gyldendal, om ikke de er blevet lige fedtede nok.
»Vi har såmænd forsøgt,« svarer Johannes Riis, »men det er bare ikke lykkedes. Inden for de sidste 10-15 år er der kommet et stort pres på forfatterne for at rejse verden rundt for at promovere deres bøger, og de har dårligt tid til at skrive dem. Det hører jeg i hvert fald tit.«
– Så det er ikke, fordi I er blevet dovne?
»Nej, det ville jeg ikke sige. Næste år kommer Isabel Allende – forhåbenligt. Det har vi arbejdet på i snart tre år. Den slags tager tid.«
– Kunne man ikke lave nogle temaer på messen i stedet?
»Jo, det kunne da være en udmærket ide. Men erfaringerne fra bogmessen i Frankfurt er, at temaer har det med at udvikle sig til en stat i staten. Men så kunne man jo prøve at integrere dem.«
Hvad skete der så med dem, der mødtes over et kyllingelår? Vi ved det ikke...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her