Læsetid: 2 min.

Nu også ulovlig landingsbane på Hesselø

Radarfirmaet Weibel har overtrådt adskillige love på sin private ø i Kattegat – sidst med en ulovlig landingsbane
4. november 2003

Der er tilsyneladende ingen grænser for hvor mange love, radarproducenten Weibel A/S vil overtræde på Hesselø, firmaets private ø i Kattegat. Nu viser det sig, at våbenfirmaet også har anlagt en ny landingsbane til privatfly på øens strandenge, som ellers burde være beskyttet af landets lovgivning.
I mange år har der været en primitiv landingsbane, som blev brugt, når øens tidligere ejer, mangemillionæren Christian Kjær fra Potaguafonden, skulle på jagt efter øens dådyr. Men nu har Weibel fået anlagt en stor og bred landingsbane, endda placeret helt op ad kystlinjen.
I Frederiksborg Amt kender man hverken til nogen ansøgning eller tilladelse til at anlægge den ny landingsbane på den lille ø, som er totalfredet. Derfor er der ingen tvivl om, at landingsbanen er anlagt ulovligt og dermed på lige fod med det havnebyggeri, som amtet for nylig har påbudt standset på øen.

Regler mig et vist sted
Med havneanlæg og landingsbanen er det lykkedes for Weibel på mindre et år at overtræde flere love og regler:
*Paragraf 15 i naturbeskyttelsesloven om strandbeskyttelseslinjer.
*Paragraf 3 i samme lov om beskyttede naturtyper.
*Planloven, fordi Hesselø ligger i en landzone, og derfor skal der indhentes tilladelse til landingsbanen.
*Råstofloven, fordi der er optaget sten til såvel havneanlægget som landingsbanen uden tilladelse.
*Reglen om statens overhøjhed over søterritoriet, som kræver tilladelse til f.eks. havnebyggeri.
*En fredningsbekendtgørelse om ikke at forstyrre havpattedyr i farvandet omkring Hesselø.
*EU-habitatområde nr. 112 om beskyttelse af bl.a. gråsæl og spættet sæl.
Det har fortsat ikke været muligt at få en kommentar fra hovedaktionæren i Weibel A/S, Erik Tingleff Larsen. I radarfirmaets domicil i Allerød, Fort Weibel, henviser en meget kortfattet direktør Peder Pedersen til firmaets advokat, Niels Erik Nielsen fra firmaet Bech-Bruun Dragsted. Men heller ikke advokaten har fundet tid til at kommentere sagen over for Information.

Uld i munden
Da advokaten i fredags blev interviewet til den københavnske regionalstation TV Lorry, bagatelliserede han anlægsbyggeriet ved at sige, at der udelukkende var tale om »en renovering og en forbedring«. Hvis udtalelsen skulle være sandfærdig, ville det kræve, at der tidligere eksisterede såvel en havn som landingsbane på øen. Som nævnt ligger den ny landingsbane et helt andet sted end den gamle, og tidligere har der ikke været en havn på Hesselø.
Sidstnævnte fremgår krystalklart af et brev, som Weibel kort før erhvervelsen af øen i december 2002 fik sendt til Frederiksborg Amt. Weibel var nemlig lidt i bekneb, da det normalt ikke er muligt for et firma at købe landbrugsejendomme, som der ligger en af på øen.
Den manglende havn var netop en pointe i landinspektørens brev: »Der er ikke havn på øen,« skrev han og brugte det som et argument for, at almindelig rentabel landbrugsdrift ikke var mulig. Af brevet fremgår det også, at landsinspektøren til fulde er klar over, at Hesselø »er næsten totalt omfattet af strandbeskyttelseslinjen.« Hvorfor Weibel alligevel kan overtræde naturbeskyttelseslinjen, mangler endnu en forklaring.
I denne uge planlægger Skov- og Naturstyrelsen sammen med Frederiksborg Amt og Kystdirektoratet en besigtigelsestur til Hesselø, der ligger 16 sømil nord for Hundested.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her