Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

11. november 2003


Kaospiloter på retur
*Den meget omtalte århusianske Kaospilot-uddannelse blev mandag udelukket fra den nye finanslov efter krav fra Dansk Folkeparti. Den overraskende melding kommer netop, som uddannelsen i samarbejde med Undervisningsministeriet var i færd med at blive gjort permanent. Og medmindre politikerne ændrer mening, kan det meget vel komme til at blive den tiårige uddannelses endeligt.
»Vi kan ikke overleve uden det årlige statstilskud på 5,5 millioner kroner. De studerende betaler i forvejen hver måned selv 2.500 kroner for at gå på uddannelsen. Det er ikke realistisk at bede dem betale det dobbelte,« siger projekt- og iværksætteruddannelsens rektor Uffe Elbæk til Ritzau.
Også fra Århus-borgmesteren Louise Gade (V) istemmer prompte: »Det er forfærdeligt og komplet uforståeligt, hvis et pennestrøg i 11. time i finanslovgivninger uden forvarsel lukker Kaospiloterne.«
Fem af Folketingets uddannelsespolitiske ordførere med den tidligere undervisningsminister Margrethe Vestager (R) i spidsen, skrev senere mandag et brev til finansminister Thor Pedersen (V). De mener, at lukningen må bero på en fejl. »Denne beslutning er udtryk for en bevillingspraksis, som vi slet ikke kender til i Danmark,« siger Vestager til Ritzau. msk

Helle Helle i Odense
*Helle Helle skriver ofte om tilværelsens banaliteter og blandt andet hendes romaner Hus og hjem (1999) og Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand (2002) udlånes fra biblioteker landet over i stor stil.
I aften kl. 18.45 holder hun foredrag på Hovedbiblioteket, Odense Banegård Center.
Billetter kan købes i Hovedbibliotekets information.
www.odensebib.dk msk

’Dogville’ – Bigger than Brecht?
*Tyske biografer markedsfører Lars Triers Dogville med flyers hen over plakaterne, der annoncerer, at »Dogville, det er ægte skuespilkunst, som vi savner (den) på teaterscenerne«.
Den reklamestunt har fået lederskribenten i det ansete tyske teatertidsskrift Theater Heutes novembernummer til at fare i blækhuset og spidst tilbagevise Triers kridtstregsscenografi som original overhovedet. Tværtimod er Dogville – ifølge Matthias Günther – bygget Brecht-episk op med en prolog og ni kapitler, der hver indledes med en teksttavle. Fortællerfiguren kommenterer ironisk historien og de ikke-eksisterende døre, der åbnes og lukkes, imiterer »dybt brecht-tro« det brechtske teaters anti-identifikatoriske dagsorden. Aner man latterbrølet fra Avedøre ?
Matthias Günther er dramaturg ved Theater Basel. nd

Hirschsprung bliver handicapvenligt
*Den Hirschsprungske Samling på Østerbro i København får, med 8,9 millioner kroner fra Kultuministeriet i ryggen, nu endelig mulighed for at indrette museet, så handicappede og gangbesværede kan besøge museets samling.
Med ombygningen installeres en elevator til kørestolsbrugere og gangbesværede. Byggeprojektet omfatter desuden en udgravning under huset, som blandt andet skal rumme nye toiletter og garderober.
Museet vil være åbent under hele ombygningen, men fra januar til og med april 2004 vil åbningstiden på ugens hverdage være reduceret til kl. 13-16.
I weekenderne vil der dog som sædvanligt være åbent fra kl. 11-16. msk

Kortest muligt
*Matador I dag er det 25 år siden, at det første afsnit af tv-seiren Matador rullede over skærmen. Dette fejres med et arrangement i Søpavillionen i København, hvor Lise Nørgaard vil præsentere sin nye bog, Et liv med Matador.
*Filmpris Anders Gustafssons danske ungdomsfilm Bagland modtog lørdag prisen for bedste nordiske film på den nystartede Nordisk Filmfestival i Frederikshavn. msk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu