Læsetid: 2 min.

Ud på sidesporet

Tre af fire VM-kandidater er hægtet af
11. november 2003

Skak
Den farceagtigtige udvikling omkring afholdelsen af skak-VM fortsætter. Som bekendt var det et væsentligt element i den såkaldte Prag-aftale, der nu er halvandet år gammel, at den store forsoning mellem det internationale skakforbund FIDE og diverse andre organisationer (eller firmaer!) skulle fuldbyrdes gennem en VM-cyklus med fire håndplukkede stormestre. To semifinaler og en finale, og skakverdenen ville atter have én – og kun én -verdensmester. I den ene semifinale skulle FIDE’s egen verdensmester, ukraineren Ruslan Ponomariov, have fornøjelsen af at møde verdensranglistens nr. 1, Garry Kasparov, mens Vladimir Kramnik, verdensmester i såkaldt klassisk skak (den titel fik han jo ved at banke Kasparov i London for tre år siden), i den anden semifinale skulle op mod den ungarske stormester Peter Lekó, der var blevet udpeget efter sejr i en kvalifikationsturnering i Dortmund.
Matchen mellem Kasparov og Ponomariov var allerede grydeklar og skulle have været indledt på Krim i september.
Men så stillede Ponomariov en række uacceptable betingelser, og fra FIDE’s hovedkvarter i Lausanne erklærede man, at man allerede i år ville finde en ny mand, der i en slags haste-FIDE-VM skulle træde ind i stedet for den uartige ukrainer. Nu har FIDE imidlertid efter et bestyrelsesmøde i Halkidiki (Grækenland) kastet andre planer på bordet.
Ponomariov er stadig ude i kulden, men den planlagte hasteturnering er udskudt til forsommeren næste år, hvor man skal finde to spillere, åbenbart vinderne af to grupper à 32 eller 64 spillere, der i en slags kandidatfinale skal dyste om retten til at møde Kasparov i rigtig VM-finale. For, som det understreges af FIDE, bestyrelsen har med tilfredshed noteret sig, hvor samarbejdsvillig Kasparov har været gennem hele forløbet.

Kasparov i hængekøjen
Den store mester ligger med andre ord og nikker bifaldende i hængekøjen. Klø endelig på, venner. Og ikke ét ord om Kramnik og Leko. De har det sikkert udmærket, hvor de end befinder sig. Ude på sidesporet, lader det til. Men de skal selvfølgelig være velkomne til at stille op i det store kval-ræs om at retten til at møde Kasparov. Et kval-ræs, der måske skal spilles i Baku - eller i Tripoli (med en vis oberst Gaddafi som sponsor?).
FIDE-præsidenten Kirsan Iljumzhinov har masser af spændende ideer. Også til spillesteder. I sin tid foreslog han Bagdad som venue. Men det var mens, Saddam Hussein endnu var overordentlig synlig i byens gadebillede.
Fra Kasparovs skelsættende værk My Great Predecessors, som vi anmeldte i sidste uge, har vi plukket en lille opgave:
Se diagrammet.
Fra den berømte turnering i Bled 1931, hvor den daværende verdensmester Aljechin tromlede alt og alle ned. Her har han hvid mod tjekken Salomon Flohr. Og Aljechins næste træk bliver partiets sidste.
Vi lader stillingen svæve til næste uge, hvor vi også ser nærmere på den match, som Kasparov i disse dage påbegynder mod computerprogrammet Fritz – i X3D-udgaven, hvad det så vil sige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her