Læsetid: 2 min.

Pengene i bolden

20. november 2003

Spot
Der er et syndigt rod med penge i dansk fodbold. Problemet er selvfølgelig, at der ikke er for mange af dem, og så skal de skaffes på forskellige måder ved sponsorater og reklamer af forskellig slags, ved spillersalg, merchandise og billetindtægter, som der gerne kunne være nogle flere af. Eller ved at en fodboldinteresseret millionær kaster sin kærlig og en papkasse med sedler ind i klubben. Det kan være en, der spillede på 1. lilleput som dreng og stadig græder af lykke, når han tænker på den tid, hvor han scorede ufatteligt mange mål. Eller en rig roligan, der har en virksomhed, der giver overskud og ufravigeligt fanforhold til den og den klub fra hans hjemby, som han sætter en ære i at redde fra en sump i en bølgedal. Også for byens skyld. Og for at træffe de rigtige mennesker i Stadions VIP-lokaler om søndagen. En klub kan være et udfordrende stykke legetøj for en million.
Der er masser af penge i fodbold, men ikke så mange i dansk fodbold. Alligevel rykker pengemændene i stigende grad ind som deciderede klubejere, der egenhændigt kan disponere. Det sker på godt og ondt, for det er ikke altid manøvren med at redde en truet klub lykkes. De kan ligefrem ødelægge en klub ved fejldisponeringer.
Alle kender den succesombruste Don Ø, hvis portefølje omfatter FCK og Københavns Idrætspark med indlagte koncerter og Melodi Grand Prix.. Det virker stabilt. Men så er der AGF, der i mange sæsoner har fristet et kummerligt liv i nederste halvdel af SAS-ligaen. Flovt at Danmarks næststørste by ikke kan gøre sig bedre gældende. Udlandsdanskeren, bankmanden Kurt Andersen, London, købte for to år siden aktiemajoriteten i klubben for 33 mio. kr.mod af retten til at sælge spillerne videre. Ejeren har indgået et samarbejde med en agent, og man frygter nu, at klubben kan blive drænet for talent. Ejer og agent kan score kassen – der bliver ingenting til klubben.

AB har lige fået en ny storaktionær, shippingmanden Torben Oldenborg, som har køb aktier for 700.000 kr samt fået tilbudt en plads i bestyrelsen. Her kører en sag om en spiller, Stephan Andersen, der i fjor blev solgt fra Hvidovre til AB, om, hvad der skal betales og til hvem. Her kan aktieejeren. Peter Schmeichel være den, der scorer broderpraten, hvis Andersen sælges videre til udlandet. Schmeichel er medejer af agentfirmaet Proactive. Tom Matthisen har lige forladt FC Aarhus for at blive koncernchef i Aab, men efterlader dog et par af sine millioner hos den forsmåede klub, som han ellers ville bygge op. Han har sine millioner fra Ejendomsbranchen. I Farum har der også været rod. Her har Allan K. Pedersen og Michael Henriksen pludselig skullet skaffe penge til en stor gæld til kommunen. Et beløb på 2,3 mio. kr. er man uenige om betalingen af. Længere tilbage i tid var Lyngby på spanden, fordi redningsmanden, Jørn Terkelsen, ikke havde de penge, han påstod, han kunne skaffe. I den næstbedste række har kun seks af 16 klubber overskud. Programmet Lige På og Hårdt ser på klubbernes økomomi.

*TV2 kl. 22.35: LPS - sporene skræmmer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her