Læsetid: 2 min.

Politiet sløser med pengene

Regeringens forlig med Dansk Folkeparti betyder flere betjente og flere penge til politiet. Men det burde handle mere om økonomistyring og effektivisering, lyder det fra eksperter
6. november 2003

Politiet er dygtige til at opklare forbrydelser, lave anklager, der holder i retten, og til at fange trafikordførere i overhalingsbanen. Men de er ikke særligt gode til at overholde budgetter og få enderne til at mødes. Det konkluderer både finansministeriets budgetredegørelse for 2003 og rigsrevisionens beretning om politiets flerårsaftale.
Netop nu forhandler regeringen og Dansk Folkeparti om et flerårigt politiforlig, og et af Dansk Folkepartis absolutte krav er flere betjente og flere ressourcer til politiet.
Men i virkeligheden handler det mere om bedre økonomistyrring, bedre planlægning og en effektivisering af etaten, lyder vurderingen fra flere eksperter.
»Politiet har ikke brugt flere penge, end de måtte, men de har på den anden side heller ikke løst de opgaver de var pålagt,« siger formand for statsrevisorerne Peder Larsen.
It-ivesteringer på 60 millioner, der skulle have været foretaget inden for den nuværende forligsperiode er brugt, men ikke til it.
»Det er min klare fornemmelse, at politi-organisationen er meget langsom til at omstille sig og gennemføre en effektivisering af opgaveløsningen,« siger Peder Larsen.

Færre sager
Politiets fagforbund indledte fredag en kampagne ’at spare på trygheden er dummere end politiet tillader’. Radiospots og helsides annoncer i dagbladene har tragikomiske beskeder om, at røveri bedes anmeldt 14 dage i forvejen. Politiforbundet ønsker at påvirke befolkningen og politikere i retning af flere midler og flere ansatte i politiet. Men fakta er, at politistyrken har aldrig været større. 10.600 betjente sørger for ro og orden.
Kriminaliteten er faldende og den almindelige betjent skal behandle 15 procent færre sager årligt. I Finland behandler den enkelte betjent 70 procent flere sager end hans danske kollega, mens svenskerne slår os med 40 procent flere.
Leder af institut for offentlig økonomi ved Roskilde universitet Bent Greve vurderer, at politiet har to overordnede styrringsmæssige problemer; nemlig den indbyggede uforudsigelighed – det er svært at forudse, hvor mange mord, der bliver begået de næste år – og risikoen for pludselig at blive pålagt nye opgaver. Men det er stadigt muligt at stramme op.
»Politiet skal i lighed med andre store organisationer være omhyggelig med planlægningen og styrringen af økonomien. Man skal lære af tidligere år, og indrette sig efter hvornår organistionen er spidsbelastet. Der er bestemt også brug for folk, der kan tænke på tværs af de forskellige kulturer intent i organisationen, så man ikke så let forfalder til at gøre tingene som man altid har gjort,« siger Bent Greve.
Han foreslår desuden, at man gennemfører en grundlig analyse af hvordan organisationen kan furgere mere effektivt: »For at få en effektiv organisation er det vigtigt at få fastslået hvor der bruges for mange ressourcer. Her kan en sammenlignende analyse af f.eks. forskellige politikredse være nyttig. Efterfølgende kunne man starte forskellige forsøg, og på den måde afgøre hvordan butikken drives bedst og billigst,« siger Bent Greve.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her