En samlet opposition kræver nu regeringen til regnskab for det juridiske forarbejde til Irak-krigen. Det sker efter Informations afsløring af, hvordan Udenrigsministeriets jurister i ugerne op til krigen fjernede en række af de oprindelige betingelser for at gå i krig.
De radikale, Socialdemokratiet og SF betegner redigeringen af det folkeretlige grundlag som manipulation og vildledning af Folketinget og kræver såvel statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som udenrigsminister Per Stig Møller (K) i samråd om sagen.
De radikales udenrigsordfører, Morten Helveg Petersen, lægger ikke fingrene imellem:
»Det er dybt kritisabelt, at regeringen på denne måde har fiflet med det juridiske grundlag. Hvis det virkelig viser sig at være tilfældet, er der tale om manipulation og vildledning af Folketinget. Så må vi have placeret ansvaret,« siger han og advarer om, at det kan få »ganske alvorlige konsekvenser«.
Han mener, at sagen viser behovet for at oprette et uafhængigt lovråd, som Folketinget kan vende sig til i sådanne sager.
Kofod kræver afklaring
Socialdemokratiets ordfører Jeppe Kofod medgiver, at sagen er meget alvorlig, hvis der er tale om vildledning af Folketinget og bebuder et åbent samråd med Anders Fogh og Per Stig Møller om sagen:
»Vi må have afklaret, om Folketinget har fået korrekte informationer eller ej. Hvis der er tale om et politisk bestillingsarbejde, som flere jurister siger til Information, så er regeringens påstand om, at det folkeretlige grundlag var i orden, fuldstændig udvandet.«
KristenDemokraternes udenrigspolitiske ordfører, Jann Sjursen, er ligeså skarp og mener, at afsløringen af »det juridiske fifleri har klædt regeringen fuldstændig af i Irak-sagen«.
»Det viser klart, at regeringen baserede sin beslutning om at gå i krig på et ekstremt tyndt folkeretligt grundlag,« siger han.
SF: Nok en løgn
SFs udenrigsordfører Villy Søvndal mener, at redigeringen af det juridiske krigsgrundlag »viser, hvorfor regeringen er så opsat på at undgå en grundig Irak-høring«.
Han bebuder ud over samrådet også en række skriftlige og mundtlige spørgsmål til de ansvarlige ministre.
»Det er ikke skygge af tvivl om, at regeringen har manipuleret med det juridiske grundlag,« siger han og betegner det som »endnu et eksempel på de mange løgne, fortielser og fordrejninger, som regeringen har benyttet sig af i forbindelse med Irak-krigen«.
Søren Søndergaard fra Enhedslisten beklager, at »embedsværket tilsyneladende er så partisk« og tilslutter sig bestræbelserne på at bringe regeringen til ansvar.
Samtidig appellerer han til De Radikale og Socialdemokratiet om at sikre, at den kommende Irak-høring kommer til at beskæftige sig med spørgsmålet.
Udenrigsminister Per Stig Møller afviste i gårsdagens Information anklagerne om, at Folkeretskontoret har leveret et stykke politisk bestillingsarbejde og begrunder ændringerne i de juridiske notater med, at »situationen var mere uklar i februar end i marts«.
*Irak-notaterne kan læses på: fakta.information.dk/notat/