Læsetid: 3 min.

Ryg, drik og dyrk usikker sex!

Vi må ikke ryge, skal drikke med måde og helst slukke for fjernsynet og løbe en tur i stedet. Eller skal vi?
20. november 2003

Helsetips
Vi ved det jo så ganske udmærket. Det er usundt at ryge. Vi bør ikke drikke mere end 14 eller 21 genstande, alt efter køn. Vi skal spise seks stykker grønt om dagen og helst løbe en tur rundt om blokken minimum et par gange om ugen. Og i øvrigt gerne undgå alt lige fra mobiltelefoner over stress til ubeskyttet sex. Og hvis vi i et kort øjeblik glemmer det, står en hær af eksperter, professorer og andet godtfolk klar med kraterdybe panderynker, bekymrede blikke bag næsebrillerne og tommetykke rapporter i lommerne.
Men bare rolig – der er håb forude. I hvert fald for os, der ind i mellem ikke lever op til alle de råd, som eksperterne giver os. For heller ikke videnskabens verden er sort eller hvid. Den er faktisk ganske broget.
Vidste De for eksempel, at rygere er med til at hjælpe på et af de største sundhedsproblemer i den vestlige verden – fedme? Nej vel! Ifølge en række forskningsstudier, blandt andet et foretaget af Jodi Flaws fra University of Maryland, så er rygere slankere end ikke-rygere. Hvorfor er forskerne dog ikke helt klar over. Jodi Flaws mener, at det muligvis hænger sammen med en række kemikalier, der er i cigaretter, som gør, at rygere brænder flere kalorier af. En teori er også, at rygningen simpelthen dæmper appetitten.
Så tænd bare en smøg, læn Dem tilbage og læs videre. Der venter flere fornuftige forskningsresultater.

Alkohol er sundt
Det er vel næppe nogen hemmelighed, at alkohol i moderate mængder har en positiv effekt på vores hjerte-kar-system. Risikoen for blodpropper falder med 30-50 procent, hvis vi jævnligt drikker lidt alkohol. Ja, hvis vi ikke drikker alkohol, øger vi faktisk risikoen for hjertesygdomme lige så meget, som hvis vi ikke dyrker motion eller har et højt kolesteroltal. Så det ville næsten være uforsvarligt ikke at skænke en gewesen til morgenkaffen lige nu.
For det gode liv er blot lige begyndt. Tag nu fjernsynet, for eksempel. Udskældt for at fordumme og forfladige og gøre os dvaske og dovne, fordi vi i gennemsnit bruger op mod tre timer hver dag foran den flimrende skærm. Men fortvivl ikke, hvis den dårlige samvittighed gnaver. En undersøgelse som en række forskere fra Vanderbilt University i Nashville har foretaget, viser nemlig, at fjernsyns-gloning faktisk er sundt. Sådan da. I hvert fald sundere end bare at ligge i sengen. Rent faktisk forbrænder man 20 procent mere energi, når man ser fjernsyn, end når man ligger i sin seng. Så tænd blot for husalteret.
Inden De forsvinder helt i røgen fra den stang smøger, De vel har ild i på nuværende tidspunkt mens de halv-snaldret synker ned i sofaen foran morgen-tv, er der dog lige et par undersøgelser til, der måske har interesse.
For eksempel viser undersøgelser, at hjernen reagerer på stress-påvirkning ved at arbejde hurtigere og bedre. Forklaringen er, at kroppen øger mængden af hormonet kortisol i blodet, når den udsættes for stress. Og små mængder af kortisol har den positive effekt, at det gør hjernen i stand til at bearbejde information hurtigere. Desværre er stress kun lejlighedsvist sundt. Stress dag ind og dag ud brænder så at sige hjernen ud. Så bliv endelig ikke stresset for ofte.
Endelig er der mobiltelefonerne. Dem bliver vi igen og igen advaret mod. Men bare rolig, for mobiltelefoner har nemlig den evne, at den gør folk 20 år yngre. Ja, De læste rigtigt.
En undersøgelse lavet af Alan Preece fra Bristol Oncology Center viste, at folk udsat for mobiltelefon-stråling løste en række mentale opgaver fire procent hurtigere end folk, der ikke vader rundt med en mobil tapet til kraniet. Det svarer til, at mobilfolket løste opgaverne på linje med én, der var 20 år yngre.
Og så er der det med den ubeskyttede sex. Undersøgelsen som ungkarle over den ganske verden har sukket efter i årevis, så de kan blive fri for gummi-gedemarkedet. Psykologen Gordon Gallup fra State University of New York har undersøgt flere hundrede kvinder og fundet ud af, at kvinder, hvis partnere ikke bruger kondom, generelt er mere lykkelige, end kvinder, der har partnere, som bruger kondom. Gallup går faktisk så langt som til at foreslå, at der er noget i sæden, der kan forbedre humøret – en slags lykkepiller i flydende form kunne man tilføje.
Alle de nævnte undersøgelser – og sikkert mange flere – understreger vel blot, hvad menig mand sikkert allerede godt ved. At der altid er noget der er værre end sprut, smøger og ubeskyttet sex. Om ikke andet så døden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu