Læsetid: 3 min.

’Det er sådan, vi skal ramme dem’

Lokale irakere jubler over nedskydningen af den amerikanske helikopter ved Fallujah
4. november 2003

FALLUJAH – Bønderne i landsbyen Buisa, der ligger tæt på det sted, hvor den store amerikanske Chinook-helikopter blev skudt ned, lader et stykke forvredent armygrønt metal gå på omgang: en vragdel, de har bjærget. Ovenover svirrer seks-syv amerikanske Black Hawk-helikoptere over nedstyrtningsstedet. Hele tiden foretager de bratte dyk efterfulgt af bratte stigninger, som om de frygter, at nye missiler kunne blive affyret imod dem.
En af bønderne fægter hånligt med vragdelen ad af de nervøst rekognoscerende kamphelikoptere, men de andre råber straks til ham: »Få det væk! Måske tror de, at det er et gevær og skyder på os.«
»Jeg er ikke bange,« siger han og vifter igen demonstrativt med metalstykket, før de andre får vristet det fra ham.
Alle bønderne her erklærer, at de glæder sig over nedskydningen af helikopteren.
»Jeg er meget glad,« siger en af dem.
»Hvordan ville du have det, hvis nogen kom og besatte dit land? Amerikanerne siger, at de bringer os demokrati, men de er kun ude efter vores olie.«
Saadoun Jaralla, en lokal kornavler, tilføjer: »Amerikanerne er svin. Vi vil fejre dette – at helikopteren styrtede. Vi vil holde en stor fest. Amerikanerne er menneskehedens fjender.«
Angrebet på helikopteren var ikke søndagens eneste guerillaaktion i Fallujah. I nærheden af en bro over Eufrat-floden ligger de udbrændte rester af en hvid JMC-lastbil, der blev truffet af en raket.
Øjenvidner beretter, at de så fire livløse amerikanske soldater blive ført væk fra stedet på bårer. Størstedelen af vraget er allerede slæbt væk af den amerikanske hær, men nogle små drenge leger med en af de skinnende metaldele, som blev tilbage.
På den anden side af Eufrat er en menneskemængde stimlet sammen omkring en sort minibus, hvis ene side er revet op af granatsplinter.
»Det ser mere ud til, at noget er eksploderet inde i køretøjet,« siger kaptajn Taha fra det lokale politi. »Se bare, hvordan metalflængerne omkring sprænghullet peger udad.« Forbipasserende fortæller, at de hørte et amerikansk kampfly flyve lavt forbi, lige før minibussen, der kørte i rutefart til den nærliggende by Ramadi, blev ramt.
»Måske troede det amerikanske militær, at nogle af de guerillaer, som sprængte lastbilen i stykker, sad i bussen,« siger et øjevidne.
En mand i minibussen, Thaher Mohammed Horin, blev dræbt. Hans lig ligger med et hvidt klæde over sig i Fallujahs hospital. Ni andre passagerer blev såret.
En ung mand, Amr Abbas, ligger på en båre med en blodig bandage og et håndklæde hen over sårene på hans brystkasse.
Han ser ud til at være i coma, men skriger pludselig: »Giv mig noget morfin, det gør så ondt!«
Disse ofre var ikke de eneste, der blev dræbt eller kom døden nær i Fallujah den søndag.
På vej ud af hospitalet ankommer en pick-up kørende i høj fart og en stærkt blødende mand bæres ind.
»Han er hyrde og blev ramt af en klyngebombe, der lå tilbage fra krigen,« fortæller kaptajn Taha efter at have talt med pick-up’ens chauffør. »Han har et slemt sår i hovedet. Jeg tror ikke, han overlever.«
Nedskydningen af den amerikanske helikopter er et alvorligt slag for den amerikanske anseelse blandt irakerne. Da vi fortæller om begivenheden til en gruppe unge mænd i Bagdad, bryder de ud i spontan jubel.

Sådan skal vi gøre
»Det er sådan, vi skal ramme dem, de amerikanske soldater. Ikke med selvmordsbomber, som kun dræber irakere.«
Selvmordsbomberes drab på 40 mennesker, alle irakiske civile eller politimænd, forrige mandag har fremkaldt raseri mod de ansvarlige og et klima af frygt. Mange skoler i hovedstaden var stadig tre fjerdedele tomme i går.
Guerilla-angrebene på de amerikanske styrker i byer som Abu Ghraib, Fallujah og Ramadi langs den vestlige hovedvej mod Bagdad, bliver stadigt hyppigere dag for dag.
Bønderne i Buisa fortæller, at de regner med, at de amerikanske soldater vil komme tilbage for at hævne deres døde. Men i dette område præget af dyb loyalitet over for klantilhørsforhold, er amerikanerne ikke de eneste, der er ude efter hævn. Ved den ødelagte minibus kommer en ældre mand op til os og siger stille: »I skal vide, at vi vil myrde 70 af dem for hver en af os, de dræber.«

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her