Læsetid: 3 min.

Hvad skjuler sig på Høbjerg?

En forunderlig kraft strømmer fra en bakketop i en forstad – men er kraften national eller digital?
12. november 2003

Højdepunkt
Der ligger et bjerg i Birkerød. Midt i denne udmærkede forstad ligger det, Høbjerg, omgivet af parcelhuse og rager 68 meter til vejrs. Moder Natur har skrabet bjerget sammen under den seneste istid, og fordi det ligger der, skal det bestiges.
Som søndagsprojekt laster min søn og jeg vores cykler med bjergbestigningsudstyr – fleecetrøjer, cola, kamera, landkort – og drager af sted mod ukendt horisont, mens vi med modige miner mindes, hvad der står på soklen af polarforskeren Knud Rasmussens statue ved Øresunds bred: »Ene Luftens Aander kender, hvad jeg møder bag ved Fjældet, men alligevel jeg kører mine Hunde videre frem, videre frem, videre frem.«

Stakånde
Tæt på målet møder vi modstand. Cykelstien på Kongevejen er brækket op på en lang strækning, og vi tvinges ud på kørebanen, hvor bilerne snitter hårfint forbi. Ubehagelige tanker befolker hovedet og blandes med indtryk fra en hjemmeside, vi under forberedelserne er stødt på.
Høbjerg er nævnt som noget nær et helligt sted for ekstremistiske tilhængere af asetro og et nyt racerent og stolt Stortyskland. Kan man på toppen af Høbjerg risikere at løbe ind i en ritualslagtning af et forhadt fremmedelement?
Fantasien giver stakånde, men da vi møjsommeligt har trukket cyklerne til tops på Høbjerg, er der ingen neovikinger i sigte. Trolde har ifølge en anden, folkloristisk hjemmeside længe holdt til på Høbjerg og nærliggende højdedrag i Rude Skov, hvor de forhekser forbipasserende. Trolde møder vi dog heller ingen af, men derimod et vandtårn. Altså fred og ingen fare. Men vi skal blive klogere.
I nærheden af vandtårnet står et velvoksent træ med en stor lys natursten ved sin fod. På stenen er disse ord at læse: »Birkerød sogneraad plantede dette træ til minde om H.M: Kong Chr. X 70 aars fødselsdag den 26 - 9 - 1940.« Og lidt derfra en anden sten med indskriften »4 maj 1945«, slet og ret.
Aha, snarere end et samlingspunkt for racerene er Høbjerg mindehøj for lidelserne under et stolt Stortysklands besættelse af Danmark. Ud med tyskerne og værsgo at skylle efter med kommunalt H2O fra vandtårnets reservoir, denne utrolige ophobning af vand, som man skal 10.000 år tilbage for på dette sted at have oplevet magen til, dengang da bræen lå tyk og kold ved Birkerød, og Johannes V. Jensen’ske bræfolk stod på bakkerne og var meget modige og meget lokalpatriotiske.
Men når man derefter optændt af herlig sund nationalisme vil omfavne vandtårnet, løber man panden mod det trådhegn, der omringer tårnet, og lågen i hegnet er låst.
Det besynderlige er, at lågen er forsynet med hele seks låsebokse, der må formodes alle at rumme en kopi af nøglen til lågen og den indre trappe i vandtårnet. Hver af de seks bokse kan kun åbnes af den, der har en særlig nøgle til netop den pågældende boks.

Rasende frihjul
Hvad i alverden har de gang i på Høbjerg?
Forklaringen kommer først, når man går lidt ned ad bjerget og kigger tilbage mod toppen af vandtårnet. For deroppe sidder de, alle mobilantennerne, og de mange nøglebokse er udtryk for, at de konkurrerende mobiltelefonselskaber hver især skal have adgang til at tilse deres antenner.
Netop som denne opdagelse kryber ind under vores kraveflipper, overdøves den nationale kraft af den digitale, og vi synes at mærke, at hele Høbjerg er en vredt summende bisværm af farlige mobilstråler, som uimodståeligt rister vores hjernebark og efterlader en flad fornemmelse af endeløs sludder, small talk og ubesvarede sms’er, som ’Birkerød sogneråd’ åbenbart intet har imod at give plads til på deres bjergtinde.
Så slog trolden alligevel til med strålende forvirring, og kun en resolut beslutning om at kaste os på cyklerne og i rasende frihjul suse ned ad bjerget har sandsynligvis reddet os.
Men udsigten fra toppen var nu god.

*Fra Birkerød s-togsstation er der syv minutters gang til foden af Høbjerg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu