Læsetid: 4 min.

Skub i konservativ dødssejler

For at slippe fri af Venstres skygge har den konservative ledelse i al hemmelighed overvejet at søsætte et stort projekt, der skal gøre partiet til en borgerlig mærkevare – til højre for Venstre
3. november 2003

ANALYSE
Den mest centrale tale på De Konservatives landsråd blev ikke refereret i aviserne.
Det kan skyldes, at den ikke stod på det officielle program. Og at den blev holdt sent lørdag aften, serveret mellem krebsehaler i urtejulienne og østrigsk sachertorte.
Eller måske, fordi journalisterne på det tidspunkt havde lagt blok og pen fra sig. Eller at taleren – udenrigsminister Per Stig Møller – allerede på dette tidspunkt havde smagt på aftenens vin, en Cabernet Sauvignon fra 2001.
»Vi skal huske at værne om kulturarven – og om Brian,« sagde udenrigsministeren og konstaterede overrasket og under stor munterhed, at kulturministeren ikke var gået i seng endnu.
Per Stig Møller – hvis centrale tale vi skal vende tilbage til – er mange konservatives darling. Helt modsat dagligdagens politiske liv, hvor han i højeste grad er yesterdays man, som amerikanerne kalder politikere, der har mistet deres betydning.
Det er nemlig Brian Mikkelsen og ikke Per Stig, der er ankermand på det storstilede strategiske projekt, som den konservative ledelse er tæt på at søsætte. Et projekt, der skal vende den konservative dødssejler og gøre partiet til en moderne borgerlig mærkevare.

Branding. Det er kodeordet i det projekt, som triumviratet i den konservative partitop, Bendt Bendtsen, Lene Espersen og Brian Mikkelsen, hidtil har hemmeligholdt for offentligheden.
Sågar den konservative gruppe i Folketinget har intet konkret hørt om planerne.
Kort sagt skal partiets politik udvikles til en moderne borgerlig mærkevare. Det vil sige, at så snart en vælger hører bestemte udsagn om skat eller straf, så ringer klokken, og vælgeren forbinder instinktivt udsagnet med De Konservative.
I dag går det alt for ofte galt, når vælgerne skal forbinde politik med De Konservative.
Lad os vende tilbage til udenrigsministerens middagstale lørdag aften i Herning Kongrescenter.
Efter først at have belært gæsterne om verdenslitteraturen og tilføjet, at det »jo altid er vigtigt med lidt paratviden«, så nærmede Per Stig sig partiets ømme tå – forholdet til Venstre, og, for hans eget vedkommende, forholdet til statsministeren:
»Min dagbog er i øvrigt meget efterspurgt for tiden. Men jeg lover jer, at jeg nok skal lade være med at offentliggøre den, så længe jeg er udenrigsminister. Det må I for øvrigt gerne lade gå videre, for så bliver jeg ikke fyret foreløbig,« sagde udenrigsministeren, måske helt opildnet af den belgiske høne med øl fra buffeten.
»Hvilket minder mig om min yndlingssang af Liva Weel: ’Glemmer du, så husker jeg?,« fortsatte Per Stig Møller.
Det er det, man i en boksering ville kalde en lige højre til statsministeren oven på dokumentarfilmen Fogh bag facaden og den efterfølgende bog om EU-formandsskabet.
Udenrigsministerens tale var dermed det tætteste, som De Konservative kom på at sætte ord på frustrationen over gang på gang at blive irettesat af Venstre.
Her skal baggrunden for partitoppens overvejelser om branding findes. For problemet er, at vælgerne i dag har mere end svært ved at se, hvorfor de skulle stemme på De Konservative i stedet for Venstre.
Hver for sig gør flere af de konservative ministre det glimrende i vælgernes øjne. Men vælgerne tror, at det er Venstres politik og Venstres ministre. Og så viser meningsmålingerne stadig 9,1 procent af vælgerne til partiet. Det er både skandaløst og helt unaturligt i den konservative selvforståelse.

Partitoppen, med Brian Mikkelsen i spidsen, har derfor skabt en ny politisk løbebane for De Konservative, som ikke kommer til at finde sted uden store sværdslag internt i partiet.
»Hvis Bendt kører ind i en betonklods, så har vi eddermaneme et problem. Prøv at spørge folk her på mødet – de vil ikke have Brian,« siger en central kilde i den konservative folketingsgruppe.
Begejstringen for den i offentligheden skandaliserede kulturminister er til at overse hos mange i partiet.
Brian Mikkelsen, der efter konservative standarder nærmest kunne betegnes som en rød rebel, da han kom i Folketinget, er nu Foghs forlængede arm. Symbolsk har netop han grebet statsministerens værdikamp.
Brian Mikkelsen sætter afgørende kursen for de Konservative i øjeblikket. Og han vil have partiet til højre i dansk politik.
Analysen lyder, at Venstre, sulten efter flere stemmer, har kopieret Socialdemokraterne i det politiske centrum. Ergo må der være mange utilfredse og skuffede borgerlige vælgere, der trods alt er for pæne til at stemme Pia Kjærsgaard.
Brian Mikkelsen vil benytte det store branding-projekt til at finjustere partiets budskaber. En model, som Anders Fogh Rasmussen mestrer. Det er indpakningen, det handler om.
Alene det er nok til at skaffe flere vælgere, mener han.

Men flere erfarne konservative i folketingsgruppen og flere af partiets grand old men i kulissen frygter, at det konservative mantra om social ansvarlighed ryger af fløjten i den proces.
Bendt Bendtsen, der som partileder er blevet mere rund og mindre betjent, betoner selv den sociale anstændighed ved enhver lejlighed.
I partilederens åbningstale på årsmødet var udlændinge f.eks. slet ikke et tema.
Det kommer til at give dønninger, hvis Brian Mikkelsen assisteret af Bendtsen og Espersen trækker mod højre. Heldigvis, for dem, er en stribe kritikere skibet ud af partiet – senest Gitte Seeberg, der formentlig havner i EU-Parlamentet næste juni.
Derfor er det oplagt igen at vende tilbage til landsrådets helt centrale tale igen.
Her afsluttede Per Stig Møller med at citere tidligere statsminister Poul Schlüters filosofi – som let kan ende med at blive politisk strategi for partiet:
»Somme tider går det op ad bakke. Somme tider går det ned ad bakke. Men det skal nok gå. Danmark er et dejligt land«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu