Læsetid: 3 min.

Somalia er al-Qaeda-paradis

FN-efterforskere dokumenterer, at al-Qaeda-terrorister har frit spil i Somalia
5. november 2003

NAIROBI – Et år efter at terrorister fra al-Qaeda bombede et kenyansk turisthotel, har ny efterforskning sat fokus på den centrale rolle, som Somalia spillede for angrebet. Efterforskernes konklusioner giver ny næring til frygten for at nye blodige aktioner kan være under planlægning fra det krigshærgede land.
Somalia fungerede som træningsbase, våbenmarked og skjulested for den al-Qaeda-celle, der stod bag de to angreb mod Mombasa i november sidste år, dokumenterer FN’s efterforskningshold i ny rapport.
Rapporten beskriver angiveligt, hvordan terrorister brugte Somalia som base for øvelser. Al-Qaeda-cellen udgav sig for at være hummer-fiskere, og købte sovjetisk fremstillede missiler på et lokalt våbenmarked, som de siden smuglede over den kenyanske grænse i speedbåde og traditionelle træbåde.
Efterforskningen viser, hvordan en helt utilstrækkeligt håndhævet våbenembargo siden 1992 har gjort Somalia til et paradis for terro-
rister. De fire efterforskere hævder at have informationer om nye våbenanskaffelser, der udelukkende er sket »med det formål at udføre nye terrorangreb i nabolande.«
Traditionelle handelsruter, især tværs over Aden-Golfen til Yemen, udgør hovednerven i Somalias blomstrende våbenhandel. Hver måneder krydser hundredvis af træbåde det piratbefængte farvand med ladninger af geder, mælk, Coca Cola-kasser og våben. Ifølge en Somalia-ekspert, der citeres i rapporten, foregår dette smugleri helt åbenlyst og bogstaveligt talt ‘lige for næsen’ af radaranlæggene på de amerikanske krigsskibe, der patruljerer i Golfen på udkig efter mistænkte al-Qaeda-folk.

Dække som hummerfiskere
Mange af våbnene ender på våbenmarkedet i Mogadishu – en by, der er delt op i zoner kontrolleret af rivaliserende krigsherrer. Siden bombeangrebene i 1998 mod amerikanske to ambassader i Østafrika har al-Qaeda hørt til kundekredsen, herunder især en terrorcelle ledet af den efterlyste comoriske statsborger, Fazul Abdullah Mohamed.
Under dække af at være hummerfiskere trådte cellen sammen i Mogadishu i november 2001 for at modtage »ideologiske instrukser og træning i brug af lokalt indkøbte våben«, hedder det i FN-rapporten.
’Sovende agenter’ blev derefter sendt til Kenya for at identificere potentielle mål. Da disse var udpeget, vendte al-Qaeda-folkene tilbage til Mogadishu for bl. a. at købe Strela 2-missiler.
Det var et af disse jord-til-luft-missiler, der kom uhyre tæt på at ramme en israelsk passagermaskine, da den forlod Mombasas lufthavn i november forrige år.
Efter angrebene i Momabasa vendte de overlevende cellemedlemmer tilbage til Somalia, hvor de levede af støttedonationer fra en sudanesisk finansmand. En formodet terrorist – Suleiman Ahmed Hemed – blev pågrebet i Somalia ved en fælles amerikansk-kenyansk aktion i april.
Men efterforskerne vurderer, at mindst fire yderligere sovende celler findes i Somalia. Siden 11. september 2001 har amerikanske specialstyrker og agenter været involveret i hemmelige operationer, der skulle afsløre disse formodede terrorceller. Krigsherren Hussein Aideed fortæller således, at han for nylig solgte 41 jord-til-luft-missiler til, hvad han antog for at være amerikanske agenter i maj.

Falske penge
Rapporten sætter fokus på det kaos og den lovløshed, der stadig hersker i Somalia, der ikke har haft nogen centralregering, siden diktatoren Said Barre blev væltet i 1991. Landet flyder med falske penge. Lokale forretningsfolk og politikere, der påstår at være præsident eller centralbank-direktør, har ladet hjemmelavet valuta til mio. af kr. trykke i Malaysia, Indonesien og endog Canada. En lokal forretningsmand ved navn Abdinur Ahmed Darman udnævnte for nylig sig selv til præsident live på al-Jazeera-tv og har sågar email-adressen somalipresidency@yahoo.com.
Et netværk af krigsherre-kontrollerede landingsbaner gør Somalia til et smuglerparadis. Flyvemaskiner ændrer deres registreringsnumre i luften for at forvirre, hvad der findes af flytrafik-kontrol, og to charterselskaber er blevet afsløret i at give sig ud for at flyve for FN-agenturer. Et andet charterselskab har forbindelse til Victor Bour, Afrikas mest berygtede våbenhandler. Det rigelige udbud af våben suppleres af stadigt nye leverancer fra nabolandet Ethiopien. Fredsforhandlinger mellem Somalis stridende parter foregår i Nairobi, men håbet om succes er yderst spinkelt. I september kom delegaterne i slagsmål under deres dialog.
Lige siden den katastrofale fredsmission først i 1990’erne har verden stort set overladt Somalia til dets skæbne. Islamistiske grupper fra Mellemøsten er strømmet ind i tomrummet. Islamiske velgørenhedsorganisationer har bygget skoler, moskeer og hospitaler, og mange somaliere er gået over til arabisk tøjstil.

©The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her