Læsetid: 2 min.

Stopper for social turisme

Nye EU-borgere fra Østeuropa skal ud igen, hvis de ikke arbejder, lyder regeringens plan mod social turisme. S og SF bakker op
7. november 2003

Regeringen har nu hovedlinjerne klar i den plan, der skal sætte en stopper for, at borgere fra det tidligere Østeuropa i stor stil benytter sig af sociale ydelser i Danmark. Planen er ifølge flere centrale kilder stort set færdig, og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) drøfter den i dag med arbejdsmarkedets parter, DA og LO.
Den 1. maj næste år får borgere fra de 10 nye EU-medlemslande mulighed for at arbejde og bosætte sig i f.eks. Danmark. Derfor har regeringen været under stort pres for at bremse social turisme, hvor de nye EU-borgere i stor stil kommer hertil for at modtage f.eks. bistandshjælp eller sygedagpenge.
Centralt i regeringens plan – en national foranstaltning - er en regel, der gør opholdstilladelse afhængig af, at en udlænding har arbejde. Standser arbejdet, så ryger udlændingen hjem igen.
Den model samler opbakning både hos Socialdemokraterne og hos SF.

Velkommen til EU
Regeringens plan kræver som minimum støtte fra Socialdemokratiet, fordi den er helt central i forhold til at beskytte det danske arbejdsmarked og opretholde velfærdsydelserne. Og partiet er positivt indstillet over for ministerens model: »Vi skal nu drøfte planen i den kommende uge. Men det virker overkommeligt at finde en fællesnævner mellem regeringen og os, der regulerer adgangen og stopper social turisme,« siger arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen, S.
Også SF mener, at regeringens model har en god balance mellem at åbne for de nye EU-lande og samtidig forebygge et misbrug: »Modellen opfylder det primære formål – at de nye borgere er velkommne fra dag ét. Samtidig har den en særlig foranstaltning, så vi undgår, at det bliver negativt ladet at være balter. Det er både i vores og de nye landes interesse, at mulighederne for misbrug bliver lukket,« siger arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn, SF.
Dansk Folkeparti har krævet et stop for, at de nye EU-borgere kan bosætte sig i Danmark. Partiet kræver en overgangsordning, der i syv år afskærer de tidligere østeuropæere fra at komme hertil. Med mindre danske virksomheder direkte efterspørger arbejdskraft.
»Regeringens model kan umiddelbart lyde tilforladelig. Men de ændrede regler risikerer at ramme danskere. Og desuden er der usikkerhed om, hvor mange, der rent faktisk kommer hertil. Derfor kommer vi formentlig til at stå uden for den aftale,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.
Kravet om arbejde før ophold tager hånd om de fleste nye EU-borgere, der blot ønsker penge fra den danske stat, vurderer partierne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu