Læsetid: 3 min.

Strid om spindoktors nazi-forbindelse

Regeringens fyrede spindoktor, der selv betegner sine meninger som mainstream, har gennem foreningen Dansk Forum været tæt på det nazistiske miljø, mener ekspert
27. november 2003

Er der blot tale om uskyldige synspunkter, som de fleste danskere kan skrive under på? Eller har regeringens nu fyrede spindoktor i virkeligheden haft omgang med nazistiske kredse.
Det spørgsmål er nu sat til diskussion, efter at kirkeminister Tove Fergos (V) pressemedarbejder tirsdag forlod sit job.
Spindoktoren har været aktiv i Den Danske Forenings blad Danskeren, ligesom han også har haft forbindelse til Dansk Forum, der sidst i 1990’erne blev smidt ud af Dansk Folkeparti, fordi foreningen blev opfattet som nazistisk.
Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, sagde dengang:
»Deres budskab er jo så tæt, man kan komme på støtte til nazister«.
Den fyrede Henrik Gade Jensen har over for Information fortalt, at han betragter sine holdninger som »mainstream« i dag.
Men forsker i politiske bevægelser ved Københavns Universitet, René Karpantschof, betegner den afskedigede pressemedarbejders tilknytning til Dansk Forum således:
»Gade Jensen er en institution i sig selv på den yderste højrefløj. Han er en egenhændig propagandamaskine. Han har samarbejdet med en forening, som i alt, hvad den siger og gør, flirter med nazismen. De her mennesker er vildt optagede af nazismen – de ved alt om, hvad Hitler spiste til morgenmad,« forklarer han.

»Danskeren«
Den fyrede spindoktor, Henrik Gade Jensen, er først og fremmest en del af den teologiske tidehvervs-bevægelse.
Dansk Folkepartis præster, Søren Krarup og Jesper Langballe, er blandt de bærende kræfter i denne bevægelse, der har modstanden mod fremmede og undsigelsen af menneskerettigheder som hovedbudskaber.
Tidehvervsbevægelsen er en gammel forening, oprettet i 1926.
Henrik Gade Jensen, og øvrige tidehvervs-folk, beskæftiger sig på samme tid med Den Danske Forening og Dansk Forum – også på den yderste højrefløj.
Henrik Gade Jensen er bl.a. en flittig skribent i Den Danske Forenings blad Danskeren. Der er her, i 1992, at den senere spindoktors hyldest til SS-officeren Franz Schönhubers bog forekommer.
Schönhuber, der som sergent deltog i Waffen-SS under Anden Verdenskrig, blev senere leder af det højreradikale tyske parti Republikanerne.
Schönhubers bog, der handler om Tyrkiet og tyrkere, bliver af Henrik Gade Jensen kaldt »spændende læsning«, og udsagnene rummer »meget mere sandhed« end den tyske journalist Günther Walraffs samtidige bog om de elendige vilkår, som Tyskland bød de tyrkiske gæstearbejdere.
Den Danske Forenings blad bliver på dette tidspunkt, midt i 1990’erne, infiltreret af en journalist fra Ekstra Bladet.
Journalisten beretter, hvordan folkene omkring bladet har antisemitiske og nazi-lignende sympatier.
En lokalformand for Den Danske Forening siger til Ekstra Bladet:
»Vi ved, at tyrkerne yngler som rotter. Men det må vi ikke sige. Vi bliver nødt til at sige: De har en højere fertilitetskvotient«.
I 1993 offentliggør Den Danske Forening en liste med 34 attentater mod indvandrer-butikker, overfald på udlændinge og skud mod flygtningelejre.
Aktiviteterne bliver sammenlignet med modstandskampen under Anden Verdenskrig.

Dansk Forum
Den Danske Forening savner dog en ungdomsafdeling. Derfor arrangerer foreningen et kursus for at tiltrække unge. Her medvirker bl.a. Dansk Folkepartis senere pressechef Søren Espersen samt Mogens Glistrup.
Foreningen Dansk Ungdom bliver etableret i 1995. Foreningen tager dog hurtigt navneforandring til Dansk Forum, da seks medlemmer iklædt militærtøj stoppes af politiet i en bil fyldt med nynazistisk propaganda, jernrør, knojern og hætter.
I Dansk Forum medvirker Henrik Gade Jensen også som debattør omkring foreningens to blade Runestenen og Alætheia.
Henrik Gade Jensen forsvarer bl.a. Alætheia – et blad, der senere bliver forbudt på Københavns Universitet – da første nummer af bladet bliver kritiseret.
Ifølge forsker René Karpantschof, bidrager et foredrag med netop Henrik Gade Jensen også til at hverve folk til Dansk Forum.
Og Dansk Forums næstformand, Martin Kasler, der udtaler sig om sit slægtskab med nazismen, får ligeledes ros af Tove Fergos nu fyrede spindoktor.
Dansk Forum nedsætter også et udvalg til at overvåge venstrefløjen, hvor foreninger lige fra Enhedslisten til Center for Menneskerettigheder bliver hængt ud.
Dansk Forum anbefaler medlemmerne både bøger og film, herunder filmen The Birth of a Nation, der hylder Ku Klux Klan. Også en filmisk hyldest af Nazistpartiet partikongres i Nürnberg i 1934 bliver varmt anbefalet.
Dansk Forum erkender – modsat Den Danske Forening – en »affinitet til nynazismen«.

Dansk Folkeparti
Henrik Gade Jensen står også centralt, da Fremskridtspartiet begynder at gå i opløsning, og Dansk Folkeparti bliver dannet.
Han er pressemedarbejder begge steder.
I slutningen af 1990’erne er der først tæt kontakt mellem Dansk Folkeparti og Dansk Forum.
Især ungdomsafdelingen af Dansk Folkeparti er tæt viklet ind i Dansk Forum. Lige indtil 1999, hvor Pia Kjærsgaard smider 19 unge medlemmer ud af partiet for nazistiske tilbøjeligheder.
Blandt de ekskluderede er bl.a. Henrik Gade Jensens kontakter Martin Kasler og redaktøren for Alætheia, Anette Ladefoged.
Dansk Folkepartis Peter Skaarup siger på det tidspunkt:
»Vi er først for nylig gjort opmærksomme på, at der var tale om højreekstremister«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu