Læsetid: 2 min.

Tv-røg

8. november 2003

Spot
Det er – indrømmet –ikke meget jeg kan huske fra den kun tre år gamle serie Edderkoppen, der nu genudsendes på DR. En ting (foruden Stine Stengade) står dog stadig lysende klart fra serien – Der blev røget igennem. Der er ikke en eneste kameraindstilling i hele serien hvor ikke mindst tre ud af fire karakterer har en røg i kæften. Alle, lige fra den enlige mor, den forsømte bror, den afdankede halv korrupte politidirektør, divaen og den hård kogte journalist, alle er storforbruger af det udskældte nydelsesmiddel. Siden kom det frem, at skuespillerne var ved at gå til i nikotinforgiftning og flere kritikere var heller ikke sene til at forbande seriens løsagtige omgang med det kræftfremkaldende stof. Edderkoppens producenter undskyldte sig med at serien forsøgte at tegne et tidsbillede, og i dette tidsbillede røg alle mennesker altså – specielt på avisredaktionerne, hvor store dele af serien udspiller sig (siden er det gået frygtelig ned af bakke (altså med hensyn til rygning forståes)).

Gylden Timer på DR2, der genudsender det bedste fra DR’s monopoltider kan bekræfte påstanden om, at man havde en mere large holdning til tv-røg. Nogen vil måske mene, at man er blevet klogere på rygning, lungekræft og alle de andre konspirationsteorier, og derfor skåner seerne for røg i stuerne. Jeg vil mene cigaretrøgen gav en mere hyggelig og intim stemning som jeg savner i nutidens tv. Når man genser disse timelange tv-interviews, hvor både den interviewede og journalisten (det gælder dog ikke Jørgen Thorgaard) sidder og dele smøger, får man en fornemmelse af, at de to virkelig hygger sig. Der breder sig en mere afslappet stemning i studiet, og de synker lidt længere ned i de bløde stole. Nu er de bløde stole skiftet ud med en kontorstol af jern, og de gamle studiers nikotingule og brune farver er skiftet ud til en kølig blå. Journalisten er en ung glatbarberet go-getter, der ikke har tid til at skabe en hyggelig stemning.

Der er dog andre steder i verden, hvor man er mere hysterisk med rygning i sendetiden. Således gæstede den nyslåede guvornør af Califonien Arnold Schwarzenegger, engang det amerikanske talk show Letterman. Det var lang tid inden nogen (inklusiv ham selv) havde tænkt på, at Arnold skulle være politisk eller politisk korrekt, og den store østriger tændte som det første da han satte sig en stor cigar. Værten David Letterman, der ellers er vandt til at klare lidt af hver fik en underligt udtryk i øjnene, og cigaren blev i det øjeblik den blev tændt dækket af en stor sort bjælke. Så der sad Arnold altså med et eller andet ubestemmeligt i hånden der afgav røg. Efter den næste af de cirka 12 reklamepauser var cigaren væk.

*DR1: 20:00, Edderkoppen
*DR2: 17:20, Gylden Timer

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu