Læsetid: 3 min.

Den unge violinists lidelser

I melodramaet ’Together’ gør Chen Kaige op med Kulturrevolutionen og giver sin version af Kinas aktuelle brydningskultur
28. november 2003

(2. sektion)

Ny film
Chen Kaige tegnede sammen med blandt andet Zhang Yimou i 1980’erne den såkaldte femte generation i kinesisk film – det første kuld af instruktører udklækket fra Beijing Film Akademi efter Kulturrevolutionen. Chen instruerede, og Zhang fotograferede, den femte generations gennembrudsfilm, Den gule jord (1984). Og siden har Chen præsteret både et mesterværk som Farvel, min konkubine (1993) og en lummer kikser som Killing Me Softly (2002).
Hans seneste film, Together, placerer sig cirka midt imellem disse yderpunkter: på én gang populistisk, professionel og problematisk.

Skidt eller Starck?
Den 13-årige Xiaochun, der bor alene med sin far langt ude på landet i en fjern kinesisk provins, kan spille violin, så englene synger, og endnu ufødte børn beslutter sig for at komme til verden.
Et så usædvanligt talent må plejes, så faderen, Liu Cheng, realiserer alt og drager med sønnen til Beijing, hvor det lykkes at overtale den excentriske spillelærer Jiang til at tage Xiaochun som privatelev. Og mens faderen, der egentlig er kok, knokler som cykelbud, stifter den 13-årige bekendtskab med en streetsmart nabo, Lili, der nok ved, hvordan en veldrejet pige får det moderne Kinas nyrige charlataner til at slippe slanterne. Men Liu Cheng vil gøre sønnen til stjerne og helmer ikke, før han har plaget den anerkendte professor Yu til at acceptere Xiaochun som elev. Dermed søsættes det egentlige drama, hvor den 13-årige må vælge mellem det traditionelle Kina – repræsenteret ved Jiangs skidne baggårdshybel med katte og sure sokker i hver en vrå, og det moderne – repræsenteret ved Yus velfriserede designerhjem komplet med Philippe Starck-håndvaske og toptunet citruspresser. Og ikke nok med dét, for i en desperat gestus erklærer Xiaochun samtidig Lili sin kærlighed; han erfarer sandheden om sin herkomst; og han skal forholde sig til, at hans egen succes kan være ensbetydende med andres fiasko.

Folkelig kvalitet
Together har ikke femte generations-filmenes karakteristiske episke svæv og kun til dels deres visuelle prægnans. Til gengæld er dens samtidshistorie fortalt i suverænt kontrollerede, dramatisk markante og kun nødtørftigt sammenkittede scener. Stilen er upåfaldende og dog umådeligt rig på omhyggeligt ciselerede detaljer, som den opmærksomme tilskuer vil vide at værdsætte.
Det er imidlertid ikke nogen højpandet kunstfilm, for Together er noget i disse tider så sjældent som en folkelig kvalitetsfilm, der giver tilskuerens følelsesregister fuld valuta for billettens pris. Den er velspillet i de fleste roller – især hæfter man sig ved den unge Tang Yun, der er lidt af et fund som det violinspillende vidunderbarn.
Chen (der flyttede til USA i 1987) spiller selv den vestvendte professor Yu, og det er Chens kone, Chen Hong, der spiller Lili – måske et udtryk for, at Together skal ses som Chens personlige opgør med Kulturrevolutionen.

På den anden side...
... graver filmen dybt i posen med klichéer og genopliver – helt uden anstrøg af blusel, ironi eller ajourføring – det klassiske melodrama, så ikke en kind er tør.
Ganske vist forsøges de melodramatiske tårer afbalanceret med lidt lavkomisk humor – men det gør nu ikke sagen bedre.
Videre er brugen af barnet som følelsesdynamo og hele forestillingen om, at sand kunst fødes i lidelse, langtfra uproblematisk. Og endelig er den måde, hvorpå traditionens idylliske og menneskevarme fattigdom sættes over for den moderne kapitalismes følelseskolde kulturfetichisme mildest talt ikke nuanceret.
Det er netop i skildringen af det kinesiske samfunds aktuelle brydningsproces mellem importeret og traditionel kultur, Together er mest interessant. Chens humanistiske budskab er formentlig, at de to lejre må lære at leve i samdrægtighed – men var det virkelig nødvendigt at trække forskellene så hårdt op?

*Together. Instruktion: Chen Kaige. Manuskript: Chen Kaige & Xiao Lu Xue. Kinesisk (Dagmar i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her