Læsetid: 2 min.

Valg trues af skandale

Valget i Nordirland i dag afgør fredsaftalens skæbne
26. november 2003

Valget i Nordirland i dag afgør freds-aftalens skæbne

LONDON – En skandale over vælgere med mangelfuld eller ingen gyldige fotodokumenter truer dagens valg i Nordirland. Det er første gang ved et britisk valg, at myndighederne har besluttet at vælgerne skal fremvise gyldig foto-id for at stemme. Beslutningen er taget for at undgå valgsvindel, men valgkommissionen anslog i går, at omkring 30.000 vælgere ikke er i besiddelse af gyldig id.
Imens myndighederne bakser med, hvad de skal gøre, havde kandidaterne fra de omkring 20 forskellige partier og partigrupperinger i går travlt med de sidste vælgermøder inden dagens valg til den regionale selvstyrende forsamling i Stormont, som har været suspenderet siden oktober sidste år. Det skete, efter omfattende anklager om aflytning og fotokopiering af fortrolige dokumenter begået af republikanske ansatte i Stormont.
Forhandlingerne om fred i provinsen led senest et alvorligt nederlag i oktober i år, hvor det, der ellers lignede et gennembrud i forhandlingerne, led skibbrud i sidste øjeblik, da de protestantiske lederes magtfulde mand, David Trimble, meddelte, at han ikke var med.
Der er 256 kandidater til de 108 pladser i Stormont, men efter valget vil der ikke blive nedsat hverken en selvstyrende forsamling eller en regering, eftersom den politiske proces fortsat befinder sig i et dødvande – og det gælder både genåbningen af parlamentet og de vanskelige forhandlinger om den fortsatte fred.
Forhandlingerne finder fortsat sted på basis af den såkaldte langfredagsaftale fra 1998, som de unionistiske hard-liners ikke accepterer, men vil have genforhandlet.
Det har både den britiske regering samt de mere moderate nordirske forhandlere i Trimbles UUP samt Sinn Fein dog sagt nej til. Der har indtil videre været tre runder, hvor IRA har indleveret våben til destruktion, men før organisationen har afleveret samtlige våben, er det usandsynligt, at der kan opnås en endelig fredsaftale.

Et afgørende øjeblik
Valgresultatet vil derfor først og fremmest sende et signal om, hvor stor forhandlingsviljen er på begge sider af to-delingen mellem pro-
testanter/unionister og republikanere/nationalister i nordirsk politik. Hvis vælgerne i de to cirka lige store blokke vælger at lægge deres stemmer på yderfløjene, kan det blive næsten umuligt at komme videre i fredsforhandlingerne.
I mandags, tre dage før valget, opfordrede den britiske premierminister Tony Blair de nordirske vælgere – hvoraf en stor procentdel er godt trætte at politik og ikke har tænkt sig at stemme – til at tænke sig godt om:
»Dette valg udgør et afgørende øjeblik for befolkningen i Nordirland. Vi er ved et punkt i nordirsk politik, hvor jeg ikke kan tage flere beslutninger. Jeg kan ikke genforhandle aftaler eller omskrive ting, som der allerede er enighed om. Beslutningen er i hænderne på på de nordirske vælgere, som vil sende et signal om, hvorvidt Nordirland er et bedre sted at leve i dag end det var for seks, syv eller 10 år siden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her