Læsetid: 2 min.

Veloplagt satire-fix

Thor Bjørn Krebs’ skarpe replikker gør tilskuerne høje
26. november 2003

Teater
Han er ikke engang fyldt 30. Alligevel har han tilsyneladende mødt os alle sammen, for i sine teaterstykker spidder han danskerne, når vi er mest os selv: foran fjernertern med slikskålen, ved grønsagsdisken i Føtex, på restauranten på ferien sydpå, til bestyrelsesmødet i kolonihaveforeningen – til flourskyldning, sågar.
Thor Bjørn Krebs er københavns mest eksponerede dramatiker i disse uger med to forestillinger på repertoiret i indre by: Om Tommy på Café Teatret og Europamestrene på Plan B. Den første forestilling er en rå og kvalmevækkende beretning om en dansk fyr, der rejser til eks-Jugoslavien for at være med i FN’s sikkerhedsbevarende styrker – den anden forestilling er en munter og løst riet collage over danskernes selvtilfredshed lige nu.

Gudsbenådede replikker
Begge forestillinger bæres af politisk harme og medmenneskelig undren. Og så glitrer de af Thor Bjørn Krebs’ evne til at skrive replikker: Gudsbenået mundrette replikker, der må se vanvittige ud på tryk, men som netop virker som replikker på scenen, fordi de har talesprogets sære ordstillinger og indlagte pauser – og patetiske gentagelser.
Samtidig giver begge forestillinger tilskueren mulighed for dét der dybe teatergrin, som slet ikke vil holde op, fordi skuespillerne fanger komikken og klemmer alt ud af den, inden de giver slip. Selv på Café Teatret kommer krigsrædslerne netop troværdigt over rampen på grund af den tøjleløse komik. Og skuespillerne har tydeligvis fået alt ud af disse mange-i-én-roller, der kan hive det bedste frem i deres alsidige talenter – Paw Henriksen, Ida Dwinger og Thomas Milton boltrer sig som loyalt ensemble mellem et hav af roller hver – uden kostumeskift, kun med stemmen og deres fremragende dialektbeherskelse som hjælp for rolleskiftet.
Og på Plan B gnasker Mia Lyhne, Per Scheel-Krüger, Lykke Scheuer og Søren Malling gennem fastfood-ordene rettet mod landets politiske indeklima, mens de skiftes til at være vinderen af prisen som Danmarks mest irriterende/ indskrænkede/ pertentlige/ horisontløse/ useksede/nassende... . Forhåbentlig forsyner han næste års sommerrevyer med veloplagte satiriske fix-numre.

*’Om Tommy’. Tekst: Thor Bjørn Krebs. Instruktion (præcis, men nænsom): Kim Dambæk. Scenografi (ufølsom, men elegant): Anne Mette Drivsholm. Til 6. dec.
nwww.cafeteatret.dk

*’Europamestrene’. Tekst og instruktion (til stregen, men legende): Thor Bjørn Krebs. Scenografi (enkel, men satset): Stine Martinsen. Teater Grob på Plan B, Huset i Magstræde. Til 13. dec.
nwww.grob.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu